Post permanent la CERN de "Physicist (Experimental Physics) in the Experimental Physics Department", termen limita 19 iunie 2017.

Arhiva stiri CERN

CERN Romania 

Romania a fost admisa ca Stat Membru CERN

In cadrul celei de-a 176-a Sesiuni a Consiliului CERN a fost adoptata joi, 18 iunie 2015, prin vot unanim, Rezolutia de admitere a Romaniei ca Stat Membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN) de la Geneva. Procesul de aderare se va incheia dupa ratificarea de catre Romania, prin lege, a Conventiei privind infiintarea CERN si a Protocolului privind privilegiile si imunitatile CERN.
[ Mai multe ]

CERN Director 

Consiliul CERN a ales noul Director General

Geneva, 4 Noiembrie 2014. In cadrul celei de-a 173 - a Sesiuni Inchise a Consiliului CERN a fost numita in functia de Director General al CERN Dr. Fabiola Gianotti, fiziciana de origine italiana. Este pentru prima data in istoria CERN cand o femeie este numita Director General al Organizatiei. Numirea oficiala se va face in cadrul Sesiunii Consiliului din luna decembrie, iar mandatul de cinci ani al noului Director General CERN va incepe in 1 ianuarie 2016
[ Mai multe ]

CERN logo 

Turkey to become Associate Member State of CERN

CERN Director General Rolf Heuer and Mr Taner Yildiz, Minister for Energy and Natural Resources of the Republic of Turkey today signed an agreement admitting Turkey to CERN Associate Membership, subject to ratification by the Grand National Assembly of Turkey, the Meclis.
[ more ]

CERN logo 

CERN and ESA sign cooperation agreement

At a ceremony today at Geneva airport, CERN and ESA signed a framework agreement for future cooperation on research and technology in areas of mutual interest. Future areas may include the development and characterization of innovative materials for applications in extreme conditions and for cutting-edge scientific performances, the development of new micro-technologies to be applied in miniaturized distributed sensor systems and the development and testing of high-performance detectors for high-energy physics experiments and space payloads.
[ more ]

60 CERN 

CERN celebrates 60 years of science for peace

Geneva, 18 March 2014. CERN is celebrating 60 years of science for peace in 2014, with events at the Organization's Geneva laboratory and in its Member States. Festivities will focus on two key events.

The first is on 1 July at UNESCO Headquarters in Paris, where the Organization's 12 founding members established the CERN Convention on 1 July 1953. The second marks CERN's 60th birthday, 29 September, the date on which the Convention was ratified 60 years ago and the Organization formally came into existence.
It will be celebrated in Geneva. CERN's membership has now grown to 21 states, with many countries from beyond Europe also taking part.
[ more ] | [ website ]

ESHEP 2014 

The 2014 European School of High-Energy Physics

In perioada 18 iunie - 1 iulie 2014 va avea loc, la Garderen, in Olanda, "Scola Europeana de Fizica Energiilor Inalte (ESHEP)". Data limita pentru inscriere este 21 februarie 2014.

[ mai mult ]

CERN Logo 

CERN to admit Israel as first new Member State since 1999

Following a resolution unanimously adopted at today's 169th session of the CERN Council, CERN is set to admit Israel as the Organization's 21st Member State. Israeli Membership will be effective from the date on which Israel formally notifies UNESCO that it has ratified the CERN Convention.

[ more ]

medalie nobel 

PREMIUL NOBEL IN FIZICA PE ANUL 2013

a fost acordat profesorilor François Englert si Peter Higgs pentru descoperirea teoretica a unui mecanism care contribuie la intelegerea originii masei particulelor subatomice, mecanism care a fost confirmat si experimental la Marele Accelerator Hadronic de la CERN in cadrul experimentelor ATLAS si CMS.

[ mai mult] [CERN]

steag ucraina 

Ukraine to become Associate Member State of CERN

Geneva 3 October 2013. CERN1 Director General Rolf Heuer and Mr. Kostyantyn Ivanovych Gryschenko, Vice Prime Minister of Ukraine today signed a document admitting Ukraine to CERN Associate Membership, subject to ratification by Ukraine's Parliament, the Verkhovna Rada.

[ CERN Press Release]

jocurile paralimpice 

Bozonul Higgs isi face aparitia si la Jocurile Paralimpice de la Londra

La deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Londra, stadionul Olimpic a fost transformat, pentru cateva ore, in Marele Accelerator Hadronic (LHC) de la CERN. Jocurile de lumini create in jurul stadionului au reprezentat diferite particule care sunt accelearate la LHC. In tot acest timp, cosmologul Stephen Hawking a descris importanta descoperirilor realizate la LHC, care vor "schimba perceptia noastra despre lume...".

Baloane uriase, in forma de mere, s-au ridicat deasupra stadionului pentru a sugera ideea de gravitatie a lui Newton. Printr-o umbrela gigant, in flacari, a fost reprezentata imaginea Big Bang-ului (Marea Explozie), iar prin dansul umbrelelor argintii s-a incercat o descriere a bosonului Higgs.

In urma cu o luna, la ceremonia deschiderii Jocurilor Olimpice a fost prezentat fostul cercetator CERN Tim Berners-Lee, inventatorul internetului in anul 1989.

[ CERN ] [ Ceremonia JO ]

radiatie cosmica 

100 de ani de la descoperirea radiatiei cosmice

In data de 7 August 1912, utilizand un balon cu aer, fizicianul Victor Hess s-a inaltat la altitudinea de 5300 m. Aici, fizicianul a constatat existenta unei diferente de trei ori mai mare a ratelor de ionizare fata de cele prezente la nivelul marii.
S-a dovedit ca Hess descoperise o sursa naturala de particule cu energie inalta: radiatia cosmica.
[ Mai mult ]

Higgs 

Boson-ul descoperit la CERN apropie de final "vanatoarea" Higgs-ului

In data de 4 Iulie 2012 experimentele ATLAS si CMS de la CERN au prezentat ultimele rezultate obtinute privind mult-cautatul bozon Higgs. Ambele experimente au indicat faptul ca, in zona maselor de 126 GeV, se afla o noua particula, particula care ar putea fi bozonul Higgs.
[ Mai mult ] [ Despre Bozonul Higgs ] [ ATLAS ] [ CMS ]

Panouri Solare 

Contract furnizare panouri solare

In comunicatul de presa de la CERN din data de 9 Martie 2011 s-a anuntat semnarea unui contract pentru furnizarea de panouri solare. Aceste panouri solare au fost realizate utilizand tehnologiile de la CERN.
[ Mai mult ]

 

Asteptari de la LHC pentru anul 2012

Acceleratorul hadronic de particule LHC este mometan inchis pentru mentenanta anuala. Experimentele se vor realiza in continuare la energii totale de 8 TeV, ceea ce da sanse mari descoperirii de particule grele. In anul 2012 se doreste realizarea a peste 1600 de trilioane de ciocniri proton-proton, in timp ce in anul 2011 s-au realizat doar 500 de trilioane de astfel de ciocniri.
In experimentele ATLAS si CMS se va continua cautarea de noi particule. Datele achizitionate in 2012 vor permite confirmarea sau infirmarea existentei bosonului Higgs.

Experimentul LHCb continua masuratorile legate de cuarci, in incercarea de a gasi punctele slabe ale Modelului Standard al Particulelor Elementare. Intre timp, in experimentul ALICE se vor realiza ciocniri ale ionilor de plumb in incercarea de a intelege modul de formare dupa Big-Bang al plasmei de cuarci si gluoni.
[ Mai mult ]

 

Google Science Fair 2012

Google, in parteneriat cu CERN, a lansat a doua editie a Google Science Fair. Google Science Fair 2012 este cea mai mare competitie internationala online pentru tineri. Tinerii din trei categorii de varste (13-14, 15-16 si 17-18) sunt incurajati sa isi publice proiectele online pentru a avea sansa de a le prezenta in fata unui juriu si pentru a castiga premii si burse.
Prin acest proiect, Google doreste promovarea stiintei, incurajarea tinerelor talente, dar si captarea interesului elevilor care nu au fost pana acum interesati de stiinta.
[ CERN ] [ Google Science Fair]

 

Stadiul cercetarilor la CERN asupra bosonului Higgs

In seminarul stiintific din data de 13.12.2011 al experimentelor ATLAS si CMS aflate in desfasurare la CERN a fost prezentat stadiul cercetarilor privitoare la bosonul Higgs. Principala concluzie a analizei datelor experimentale este aceea ca, daca aceasta particula miraculoasa exista cu adevarat, ar trebui sa aiba masa cuprinsa in domeniul 115 - 130 GeV. In stadiul actual, dovezile experimentale nu sunt inca suficiente pentru ca fizicienii sa poata formula o concluzie finala.
[ Mai mult ] [ CERN Press Release ]

 

Neutrini mai rapizi decat lumina?

Colaborarea OPERA (laboratorul Gran Sasso Italia) supune comunitatii stiintifice dezbaterea unui subiect cu totul controversat, si anume faptul ca viteza de deplasare a neutrinilor ar putea fi mai mare decat viteza luminii.

Rezultatele experimentului OPERA se bazeaza pe observarea a peste 15.000 de evenimente, masurate la Gran Sasso, si se pare ca neutrinii se deplaseaza cu o viteza de 20 parti per milion mai mare decat viteza luminii. Avand in vedere consecintele unui astfel de rezultat sunt necesare noi masuratori independente care sa confirme sau sa infirme acest efect.

Mai mult:
[ CERN ] [ Articol ]

Arhiva stiri Romania

 

The 2011 European School of High-Energy Physics - Cheile Gradistei, Romania
7 - 20 September 2011

Scoala Europeana se adreseaza in principal studentilor in ultimii ani de doctorat si care sunt implicati in HEP experimental. Trebuie mentionat faptul ca este necesara cunoasterea unor tematici pentru a putea participa la cursuri. [ Mai multe... ]

In perioada 29 august - 3 octombrie 2011, Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti va fi gazda Expozitiei LHC (Large Hadron Collider), "Cunoastere fara frontiere". Expozitia CERN poate fi vizitata zilnic intre orele 10.00 - 17.00, iar in perioada 15-26 septembrie, intre orele 10.00-23.00. [ Mai multe... ]

Evenimentul s-a bucurat de un deosebit interes pe plan international, fiind prezentat pe larg si de cunoscuta revista Market Watch [ Mai multe... ]

ANCS IFA CERN