Post permanent la CERN de "Physicist (Experimental Physics) in the Experimental Physics Department", termen limita 19 iunie 2017.

Participarea Romaniei la CERN

CERN frontpage

CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare) este cel mai mare centru de cercetare in fizica particulelor elementare, situat in NV Genevei la granita dintre Franta si Elvetia.

Principala activitate o reprezinta fizica fundamentala, activitate ce poate duce la descoperirea misterelor Universului si a alcatuirii acestuia. La CERN, sunt folosite cele mai complexe instrumente stiintifice pentru a studia principalii constituenti ai materiei.

Statele membre fondatoare CERN au fost: Belgia, Danemarca, Germania (pe atunci Germania de Vest), Franta, Grecia, Italia, Norvegia, Suedia, Elvetia, Olanda, Marea Britanie, Iugoslavia. Ulterior au aderat urmatoarele tari: Austria (1959), Spania (1961), Portugalia (1985), Finlanda (1991), Polonia (1991), Ungaria (1992), Republica Ceha (1993), Slovacia (1993), Bulgaria (1999). Iugoslavia s-a retras in 1961. Alte 8 entitati (organizatii internationale sau tari) au statut de observator: Comisia Europeana, India, Israel, Japonia, Rusia, Turcia, UNESCO, SUA. CERN este laboratorul unde oamenii de stiinta isi unesc eforturile pentru a studia structura elementara a materiei si fortele care o guverneaza. Aproape 7000 de oameni de stiinta, jumatate din fizicienii lumii care lucreaza in domeniul particulelor elementare, utilizeaza facilitatile CERN. Ei reprezinta 500 de universitati si peste 80 de nationalitati.

Activitatea CERN este structurata pe trei domenii, toate programele dezvoltate vizand teme care constituie prioritati stiintifice mondiale:

  • fundamentala;
  • cercetare aplicativa si dezvoltare tehnologica;
  • formarea viitorilor specialisti;
Scurt istoric al participarii Romaniei la CERN:
  • in 1991 a fost semnat primul Acord, reprezentand cadrul necesar participarii cercetarii si industriei romanesti la programele CERN;
  • in 2001 Ministrul Afacerilor Externe si Ministrul Educatiei si Cercatarii viziteaza CERN;
  • in 2002 a fost semnat Acordul de cooperare intre Guvernul Romaniei si CERN referitor la dezvoltarea viitoare a cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN, acord inca in vigoare;
  • in 2003 Presedintele Roamaniei viziteaza CERN;
  • in 2004 infiintarea Comitetului National Romania CERN, organ consultativ cu scopul dezvoltarii colaborarii dintre institutiile de cercetare romanesti si CERN;
  • in 2006 a fost semnat Memorandumul de Intelegere vizand colaborarea pentru desfasurarea si exploatarea Worldwide LHC Computing Grid, in cadrul careia Romania participa cu un centru Tier 2;
Peste 70 de fizicieni si ingineri romani lucreaza in cadrul proiectelor CERN. Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei participa in mod oficial la trei experimente LHC (ATLAS, ALICE and LHC-b), la construirea detectorilor si la pregatirea analizei datelor.Un grup de cercetatori si studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti este implicat in dezvoltarile de avangarda in tehnologia informatiei de la CERN. Institutii stiintifice romanesti de renume, precum Institutul de Stiinte Spatiale si Universitatea din Bucuresti, contribuie de asemenea la experimentele de fizica fundamentala de la CERN. In plus, CERN-ul constituie un centru de fuziune si de initiere a colaborarii intre comunitatea stiintifica romaneasca din tara si cea din strainatate.
ANCS IFA CERN