Logo - Ministerul Cercetarii si Inovarii
IFA Logo
CERN Logo

Noutati

MINISTRUL CERCETĂRII ȘI INOVĂRII ÎN VIZITĂ LA CERN

Publicat la : 29 Noiembrie 2018

Cunoscută mai ales prin acronimul CERN, păstrat de la vechea denumire în limba franceză Conseil européen pour la recherche nucléaire (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), CERN este o organizație europeană de cercetare științifică, ce operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat la câțiva kilometri nord-vest de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța. Fondată în 1954, organizația are în prezent 22 de state membre.

CONFERINŢA TEDXCERN@IFIN-HH “ELEFANTUL DIN CAMERĂ”

Publicat la : 22 Noiembrie 2018

În data de 25 noiembrie 2018 va avea loc la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) conferința TEDxCERN@IFIN-HH “Elefantul din cameră”. Conferința este organizată de IFIN-HH și Universitatea din București în cadrul Târgului de educație și știință „Cu mic, cu mare...prin Univers”.
Invitaţi TEDxCERN@IFIN-HH:

  • Cosima Rughiniș, profesoară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București;
  • Florin Spineanu, cercetător în cadrul Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor;
  • Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viața;
  • Mihai Ciubotaru, cercetător în cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”;
  • Mihai Miclăuș, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, și Emilian Mihailov, directorul executiv al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată.
Tot în cadrul Târgului de educație și știință „Cu mic, cu mare...prin Univers” au loc, în data de 23 noiembrie 2018, vizite în laboratoarele de cercetare ale institutelor de fizică partenere, iar sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 10:00, cei dornici să descopere universul sunt așteptați la sediul Facultății de Fizică a Universității din București din orașul Măgurele.

Etichete: IMPORTANT

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)

Publicat la : 01 Noiembrie 2018

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN-RO) din acest an va avea loc in perioada 31 Octombrie - 2 Noiembrie 2018. In data de 01 Noiembrie 2018, intre orele 9:00 si 14:30, va avea loc, in Sala de Consiliu a Institutului de Fizica Atomica, Simpozionul “Realizari si perspective ale participarii Romaniei la experimentele CERN” care este dedicat in principal prezentarii celor mai recente rezultate obtinute in cadrul proiectelor de Cercetare-dezvoltare prin care se realizeaza participarea Romaniei la CERN.

Etichete: IMPORTANT

Actualizarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor Elementare

Publicat la : 29 Octombrie 2018

Pe 11 octombrie Consiliul CERN a lansat formal actualizarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor Elementare. Procesul de actualizare durează doi ani, implică întreaga comunitate şi are ca scop dezvoltarea unei viziuni comune a strategiei europene pentru fizica particulelor elementare. În acest sens, cei care activează în domeniul fizicii particulelor elementare în institute de cercetare, laboratoare şi universităţi sunt invitaţi să depună propuneri scrise în limba engleză până la data de 18 decembrie 2018. Instrucţiunile se află la adresa:

Etichete: IMPORTANT

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)

Publicat la : 19 Octombrie 2017

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN-RO) din acest an va avea loc in perioada 25 – 27 octombrie 2017. In data de 26 octombrie 2017, intre orele 9:00 si 12:00, va avea loc, in Sala de Consiliu a Institutului de Fizica Atomica, Simpozionul “Realizari si perspective ale participarii Romaniei la experimentele CERN” care este dedicat in principal prezentarii celor mai recente rezultate obtinute in cadrul proiectelor de Cercetare-dezvoltare prin care se realizeaza participarea Romaniei la CERN.

Etichete: IMPORTANT

De unde a inceput totul la experimentul ISOLDE?

Publicat la : 16 Octombrie 2017

Astazi se implinesc 50 de ani de fizica la experimentul ISOLDE de la CERN. In aceasta zi, acum jumatate de secol, primele fascicule au fost lansate la experimentul ISOLDE. Pentru a documenta aceasta realizare CERN a realizat un scurt documentar.

Etichete: Noutati CERN

LHCb a anuntat descoperirea experimentala a particulei "Xicc++"

Publicat la : 06 Iulie 2017

Experimentul LHCb de la CERN a anuntat, in cadrul conferintei EPS de Fizica energiilor inalte, observarea unei particule noi, "Xicc++", care este alcatuita din doi quarci charm si un quark up. Masa particulei este de aproximativ 3621 MeV fiind de patru ori mai grea decat protonul.

Etichete: NOUTATI CERN