Logo - Ministerul Cercetarii si Inovarii
IFA Logo
CERN Logo

Noutati

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)

Publicat la : 01 Noiembrie 2018

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN-RO) din acest an va avea loc in perioada 31 Octombrie - 2 Noiembrie 2018. In data de 01 Noiembrie 2018, intre orele 9:00 si 14:30, va avea loc, in Sala de Consiliu a Institutului de Fizica Atomica, Simpozionul “Realizari si perspective ale participarii Romaniei la experimentele CERN” care este dedicat in principal prezentarii celor mai recente rezultate obtinute in cadrul proiectelor de Cercetare-dezvoltare prin care se realizeaza participarea Romaniei la CERN.

Etichete: IMPORTANT

Actualizarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor Elementare

Publicat la : 29 Octombrie 2018

Pe 11 octombrie Consiliul CERN a lansat formal actualizarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor Elementare. Procesul de actualizare durează doi ani, implică întreaga comunitate şi are ca scop dezvoltarea unei viziuni comune a strategiei europene pentru fizica particulelor elementare. În acest sens, cei care activează în domeniul fizicii particulelor elementare în institute de cercetare, laboratoare şi universităţi sunt invitaţi să depună propuneri scrise în limba engleză până la data de 18 decembrie 2018. Instrucţiunile se află la adresa:

Etichete: IMPORTANT

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)

Publicat la : 19 Octombrie 2017

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN-RO) din acest an va avea loc in perioada 25 – 27 octombrie 2017. In data de 26 octombrie 2017, intre orele 9:00 si 12:00, va avea loc, in Sala de Consiliu a Institutului de Fizica Atomica, Simpozionul “Realizari si perspective ale participarii Romaniei la experimentele CERN” care este dedicat in principal prezentarii celor mai recente rezultate obtinute in cadrul proiectelor de Cercetare-dezvoltare prin care se realizeaza participarea Romaniei la CERN.

Etichete: IMPORTANT

De unde a inceput totul la experimentul ISOLDE?

Publicat la : 16 Octombrie 2017

Astazi se implinesc 50 de ani de fizica la experimentul ISOLDE de la CERN. In aceasta zi, acum jumatate de secol, primele fascicule au fost lansate la experimentul ISOLDE. Pentru a documenta aceasta realizare CERN a realizat un scurt documentar.

Etichete: Noutati CERN

LHCb a anuntat descoperirea experimentala a particulei "Xicc++"

Publicat la : 06 Iulie 2017

Experimentul LHCb de la CERN a anuntat, in cadrul conferintei EPS de Fizica energiilor inalte, observarea unei particule noi, "Xicc++", care este alcatuita din doi quarci charm si un quark up. Masa particulei este de aproximativ 3621 MeV fiind de patru ori mai grea decat protonul.

Etichete: NOUTATI CERN