ELI-NP Logo
IFA Logo
ELI-RO Logo

Extreme Light Infrastructure

Extreme Light Infrastructure (ELI) este o infrastructură europeană de cercetare în domeniul laserilor de putere ultra-înaltă. Datorită caracteristicilor tehnice de înaltă performanță și disponibilității de fascicule de lumină extremă având caracteristici unice în lume, această infrastructură de cercetare multidisciplinară deschide noi posibilități pentru studierea unor procese fundamentale care apar la interacția dintre lumină și materie.

Proiectul ELI, inceput ca o colaborare a 13 tari europene, cuprinde trei piloni:

  • ELI - Beamlines (Praga, Republica Cehă) – dedicat dezvoltării și utilizării fasciculelor secundare de mare intensitate în pulsuri ultra scurte de radiații și particule.
  • ELI - ALPS (Szeged, Ungaria) – pentru studiul dinamicii electronilor din: atomi, molecule, plasme si solide la nivel de atosecunda.
  • ELI - Nuclear Physics (Măgurele, România) – pentru studiul proceselor nucleare care au loc în urma utilizării fasciculelor laser și gamma de intensitate înaltă.

Pilonul de Fizică Nucleară (ELI-NP), operațional pe Platforma Națională de Fizică de la Măgurele, și-a propus dezvoltarea unui centru de cercetare internațional în care să se desfășoare cercetări în domeniile fizicii fundamentale, fizicii nucleare și astrofizicii, ingineriei laserilor și acceleratorilor, fizicii materialelor, științelor vieții, aplicațiilor medicale și industriale. Activitățile de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) pregătitoare, deosebit de importante pentru o exploatare eficientă a infrastructurii și cu rezultatele dorite, necesită acțiuni complexe de formare a echipelor de cercetare, stabilirea de subiecte/tematici/direcții de cercetare din programul științific al ELI-NP (descris în ELI-NP White Book, și în ELI-NP Technical Design Reports) care pot conduce la propuneri concrete de experimente, pregătirea tehnică (inclusiv proiectare) și organizatorică a experimentelor respective, încheierea de parteneriate pentru derularea experimentelor, prelucrarea datelor și interpretarea lor, formarea de competențe științifice și tehnice necesare derulării experimentelor, stimularea participării tinerilor la experimente etc.


Copyright © 2024 Institutul de Fizica Atomica