Participarea Romaniei la EUROfusion WPISA si cercetari complementare

Activitati de infrastructura

Perioada de desfasurare: 2016-2018

Obiective:

In cadrul proiectului curent se urmareste imbunatatirea functionalitatilor deja disponibile in cadrul „portalului” si dezvoltarea de noi aplicatii care urmeaza sa fie integrate in „portal”. Una dintre aplicatiile avute in vedere reprezinta un catalog al simularilor realizate utilizand infrastructura de calcul disponibila. Aceasta aplicatie, urmeaza sa indexeze in timp real diferitele rezultate obtinute si sa permita cautari avansate in aceste date in scopul identificarii unor „pattern”-uri de interes si a identificarii datelor care pot participa in alte etape de simulare numerica. Avand in vedere numarul mare de date care urmeaza sa fie produse ca urmare a simularilor, se estimeaza necesitatea utilizarii unor tehnici avasante de indexare si cautare, specifice aplicatiilor de tip „Big Data”. De asemenea, in scopul facilitarii accesului la aceste date si identificarii rapide a fisierelor de interes, se vor avea in vedere mecanisme avansate de construire a interogarilor, utilizand un limbaj apropiat de cel uman, folosit in descrierea datelor de interes.

Etape si activitati prevazute:

Parteneri externi:

Rezultatele obtinute:

Publicatii:

Articole

[1] G. Falchetto et al. including V Pais, V Stancalie “ The European Integrated Tokamak Modelling (ITM) effort: achievements and first physics results, Nuclear Physics 54, 043018(2014)

[2] I. Voitsekhovitch et al including V. Pais “Recent EUROfusion achievement in support to computationally demanding multi-scale fusion physics simulations and integrated modeling” IAEA synopsis 2016.

[3] V. Pais, V. Stancalie, A. Mihailescu, A. Stancalie, C. Iorga, WPCD Portal for Fusion and Complementary Research, EURATOM-FUSION Association Day, 14 May. 2015, Bucharest-Magurele

Persoane de contact: V. Pais (vasile.pais@inflpr.ro), V. Stancalie (viorica.stancalie@inflpr.ro).