Participarea Romaniei la EUROfusion WPMAT si cercetari complementare

Dezvoltarea de materiale, compozite si tehnologii pentru componente de W care vor fi utilizate in fluxuri mari de caldura

Proiectul WPMAT in cadrul EUROfusion urmareste consolidarea bazei de date privitoare la comportarea materialelor considerate ca prima optiune pentru realizarea componentelor principale ale reactorului de fuziune DEMO (capabil sa livreze energie electrica in timpul functionarii) si sa dezvolte, produca si caracterizeze noi materiale avansate alternative pentru a asigura indeplinirea tintelor propuse in cadrul programului de fuziune.

Problema principala din punctul de vedere al materialelor destinate reactorului DEMO, spre deosebire de cazul ITER, este generata de prezenta unor fluxuri mari de neutroni, cu efecte estimate la circa 10 dpa pentru divertor si posibil peste 100 dpa pentru blanket (sistemul de conversie a neutronilor in energie termica), ceea ce reprezinta in fapt un ordin de marime peste cel al iradierii intr-un reactor clasic de fisiune. Mai mult, aceste componente vor opera la temperaturi mai mari, cu efecte detrimentale majore asupra proprietatilor mecanice ale materialelor folosite, in special al celor structurale. Avand in vedere existenta mai multor variante constructive si functionale pentru DEMO, materialele necesare trebuie sa fie proiectate si testate adecvat diferitelor „ferestre” de parametri operationali.

In WPMAT-RO, grupul nostru este implicat in studiul si producerea materialelor pentru diferite concepte de raciere utilizate pentru constructia divertorului DEMO. In particular cercetarile noastre sunt focusate asupra catorva topici principale. Dezvoltarea de noi materiale structurale avansate bazate pe W, cum sunt asa numitele laminate W-metal, in fapt compozite stratificate care incearca sa fructifice proprietatile mecanice deosebite ale foliilor e W laminate la rece (~300 C !) in realizarea unor materiale masive.

Dezvoltarea de materiale de interfata destinate realizarii trecerii de la armura termica la elementele structurale, cum sunt materialele cu gradient compozitional (e.g. W-Cu) sau diferite compozite pe baza de cu cu rol de bariera termica.

Dezvoltarea tehnologiilor de imbinare pentru componente si materiale cu proprietati diferite. Astfel de tehnologii trebuie sa permita realizarea unor jonctiuni functionale sau structurale fara a afecta proprietatile unor materiale avansate adiacente jonctiunii, cum sunt de pilda materiale intarite prin dispersii ceramice sau precipitate.

Caracterizarea microstructurala si a proprietatilor termofice ale diferitelor materiale produse in consortiu constituie o alta activitate importanta a grupului nostru.

Obiective:

Proiectul WPMAT in cadrul EUROfusion urmareste consolidarea bazei de date privitoare la comportarea materialelor considerate ca prima optiune pentru realizarea componentelor principale ale reactorului de fuziune DEMO (capabil sa livreze energie electrica in timpul functionarii) si sa dezvolte, produca si caracterizeze noi materiale avansate alternative pentru a asigura indeplinirea tintelor propuse in cadrul programului de fuziune.

In WPMAT-RO, grupul nostru este implicat in studiul si producerea materialelor pentru diferite concepte de raciere utilizate pentru constructia divertorului DEMO. Conform planului de lucru al consortiului, suntem direct implicati in urmatoarele activitati din cadrul topicului legat de materiale capabile sa reziste la fluxuri mari de caldura (HHFM):

Etape si activitati *)

Anul Etape/Activitati Termene
2014 Etapa 1 12.2014
A1. laminate pe baza de W-Cu pentru teste mecanice
B1. optimizarea producerii de FGM W-Cu
C1. Evaluarea tehnologiei de brazare FAST
D1.Proprietati termice ale laminatelor W-metal
2015 Etapa 2 06.2015
B2. FGM W-Cu pt. teste mecanice
B3. bariere term. CuC si CuSiC
C2. Imbinare W-FGM-Cu prin FAST
Etapa 3 12.2015
A2 interdifuzie in laminate W/metal
A3. Laminate W multimetal
B4. FGM WCu pt teste HHF
C3. imbinare dinamica FAST
D2. prop, termice pt FGM W-Cu
2016 Etapa 4 06.2016
A4. probe mMW pt teste mecanice
B5. machete marime mica W-FGM-Cu
B6. bariere termice flexibile
C4. tehnolog. lipire pentru machete
D3. prop. termice pentru interfete
D4. prop. termice pt consortiu
*) tabelul este conform planului initial, activitatile sunt decise pentru fiecare an la nivel de proiect in PBM in concordanta cu evolutia intregului proiect EUROfusion

Rezultatele obtinute:

2014

Livrabilele asociate topicilor abordate (HHFM-3.2.2.D2, -3.3.1.D1, -3.4.2.D2 si -3.7.1.D2) au fost prezentate si acceptate in cadrul PMM din 1-2 decembrie 2014 de la Garching:

2015

Livrabile asociate topicilor abordate (HHFM-3.2.2.D4, -3.3.2.D2, -3.4.2.D4 si -3.7.1.D4) au fost prezentate si acceptate in cadrul PMM din 9-10 noiembrie 2015 de la Garching.

2016

Livrabile asociate topicilor abordate (MAT-HHFM-3.2.2-T003-D002, -3.3.2-T003-D001 si -3.7.1-T003-D002) au fost prezentate si acceptate in cadrul PMM din 8-9 noiembrie 2016 de la Garching.

Publicatii:

Articole:

[1] F. Guerreiro, M. Dias, A. Galatanu, J.B. Correia, E. Alves, P.A. Carvalho, “W-Ta Composites Consolidated by Spark Plasma Sintering”, Microscopy and Microanalysis 21 (2015).

[2] M. Dias, F. Guerreiro, J.B. Correia, A. Galatanu, M. Rosinski, M.A. Monge, A. Munoz, E. Alves, P.A. Carvalho, “Consolidation of W-Ta composites: Hot isostatic pressing and spark and pulse plasma sintering”, Fusion Engineering and Design 98-99 (2015) 1950-1955.

[3] A. Ivekovic, A. Galatanu, S. Novak, “Low-activation W-Si-C composites for fusion application”, Fusion Engineering and Design 100 (2015) 638-645.

[4] M. Galatanu, M. Enculescu, G. Ruiu, B. Popescu, A. Galatanu, “Cu-based composites as thermal barrier materials in DEMO divertor components” Fusion Eng. Des. (2017), http://dx.doi.org/10.1016/j.fusengdes.2017.02.031

[5] G. Carro, A. Munoz, M.A. Monge, B. Savoini, A. Galatanu, M. Galatanu, R. Pareja, “Thermal conductivity and diffusivity of Cu-Y alloys produced by different powder metallurgy routes”, Fusion Eng. Des. (2017), http://dx.doi.org/10.1016/j.fusengdes.2017.01.017

[6] A.v. Müller, D. Ewert, A. Galatanu, M. Milwich, R. Neu, J.Y. Pastor, U. Siefken, E. Tejado, J.H. You, “Melt infiltrated tungsten–copper composites as advanced heat sinkmaterials for plasma facing components of future nuclear fusiondevices”, Fusion Eng. Des. (2017), http://dx.doi.org/10.1016/j.fusengdes.2017.01.042

Persoane de contact: A. Galatanu (gala@infim.ro)


Tehnici experimentale pentru imbunatatirea proprietatilor de suprafata si investigatii nedistructive in cazul materialelor destinate fluxurilor intense de caldura

Proiectul WPMAT in cadrul EUROfusion urmareste consolidarea bazei de date privitoare la comportarea materialelor considerate ca prima optiune pentru realizarea componentelor principale ale reactorului de fuziune DEMO (capabil sa livreze energie electrica in timpul functionarii) si sa dezvolte, produca si caracterizeze noi materiale avansate alternative pentru a asigura indeplinirea tintelor propuse in cadrul programului de fuziune. Pentru a sprijini activitatile consortiului prin cresterea calitatii cercetarii realizate si dezvoltarea cunostiintelor stiintifice si tehnnologice ale grupurilor implicate, proiectul complementar dedicat participarii noastre in domeniul materialelor isi propune dezvoltarea tehnicilor experimentale pentru studiul modificarilor de suprafata si al investigatiilor ccu grad ridicat de omplexitate. Principalele obiective vizeaza:

Primul obiectiv este legat de proprietatile de suprafata ale materialelor si compozitelor produse pentru diferite machete si componente in cadrul DEMO. Pe de o parte se vor utiliza echipamentele existente cum sunt acceleratoarele de electroni, tunuri de plasma sau laseri pentru a investiga efectele iradierii asupraa suprafetelor si pe de alta parte se urmareste dezvoltarea tehnicilor de modificare controlata a supraafetelor (curatare, curatare selectiva, crearea de diferite texturi si morfologii) fara afectarea materialelor de volum. Aplicatiile immediate se regasesc in ingineria interfetelor la imbinarea materialelor si tehnologii de protejare a suprafetelor (la corodare, oxidere).

Cel de-al doilea obiectiv este dedicat dezvoltarii tehnicilor de analiza si reconstructie grafica 3D pentru materiale cu continut mare de W. Problema care trebuie rezolvata este legata de “opacitatea” W la raze X, care face posibila penetrarea acestora doar la nivelul suprafetei. Astfel numai probe extrem de mici pot fi analizate prin aceasta tehnica, desi interesul tehnologic solicita analiza unor probe de volum mare. Scopul studiului este de a gasi solutii pentru investigarea unor probe cu volumul de cel putin cativa mm cubici. Aplicatiile sunt legate de studiul materialelor de interfata, cum sunt cele cu gradient functional W-Cu si a componentelor imbinate prin diferite tehnici speciale.

Cel de-al treilea obiectiv este direct legat de aplicatiile in tehnologiile de imbinare dezvoltate si urmareste obtinerea de date experimentale, compararea lor cu rezultatele simularilor numerice si realizarea unei evaluari cantitative a imbinarilor. Evident, tehnicile experimentale de analiza dezvoltate in cadrul acestor studii trebuie sa poata fi aplicate unor componente sau machete fara a le distruge. Un caz particular de interes deosebit il constituie dezvoltarea unor modele si tehnici de analiza pentru materialele de tip compozite stratificate, cum sunt asa numitele W laminate.

Obiective:

Proiectul WPMAT in cadrul EUROfusion urmareste consolidarea bazei de date privitoare la comportarea materialelor considerate ca prima optiune pentru realizarea componentelor principale ale reactorului de fuziune DEMO (capabil sa livreze energie electrica in timpul functionarii) si sa dezvolte, produca si caracterizeze noi materiale avansate alternative pentru a asigura indeplinirea tintelor propuse in cadrul programului de fuziune.

In WPMAT-RO, partea complementara are drept obiectiv suportul activitatilor din partea principala prin cresterea calitatii materialelor si componentelor produse si dezvoltarea cunostiintelor stiintifice si tehnnologice ale grupurilor implicate. Proiectul isi propune dezvoltarea tehnicilor experimentale pentru modificari de suprafata si a celor investigare. Principalele obiective vizeaza:

Etape si activitati:

Anul Etape/Activitati Termene
2014 Etapa I 12.2014
A1.1. Inbunatatirea prop.suprafetelor
NIMP: probe pentru teste
P1-Ticos: evaluarea efectelor iradierii asupra probelor W
A2. Investigatii XCT
NIMP: probe pentru teste
P2-Tiseanu: XCT pe probe cu continut ridicat de W
A3.1 evaluarea imbinarilor prin prop termice
NIMP: analiza probelor simple si cu defecte
2015 Etapa II 06.2015
A1.2. Imbunatatirea prop. suprafetei
NIMP: probe pentru teste
P1-Ticos: evaluarea efectelor iradierii asupra probelor de W cu compozitii mixte ale sup.
A2.2. Dezvoltarea tehnicilor XCT
NIMP: probe pentru teste
P2-Tiseanu: XCT pe probe FGM
A3.2 evaluarea imbinarilor prin prop termice
NIMP: efectele iradierii W asupra imbinarilor
P1-Ticos: Iradierea probelor simple de W
Etapa III 12.2015
A1.3. Imbunatatirea prop. suprafetei
NIMP: probe pentru teste
P1-Ticos: evaluarea efectelor iradierii asupra probelor de W cu straturi subtiri depuse
A2.3. XCT develop..
NIMP: probe pentru teste
P2-Tiseanu: XCT pe probe pentru bariere termice
A3.3 evaluarea imbinarilor prin prop termice
NIMP: Analiza imbinarilor probelor de W+iradierea straturilor mixte de suprafata
P1-Ticos: Irad.probelor de W + straturilor mixte de suprafata
2016 Etapa IV 06/2016
A1.4. Imbunatatirea prop. suprafetei
NIMP: probe pentru teste
P1-Ticos: evaluarea posibilitatilor de scalare a irad. sup.
A2.4. XCT develop..
NIMP: probe pentru teste
P2-Tiseanu: XCT pe probe de W imbinate
A3.4 evaluarea imbinarilor prin prop termice
NIMP: efectele iradierii W asupra imbinarilor
P1-Ticos: Irad. probelor W +straturi depuse

Rezultate obtinute:

2014

2015

2016-2018 Proiect nou

Proiectul prezent urmareste sprijinirea activitatilor desfasurate de unitatea de cercetare din Romania in cadrul concernului EUROfusion in modulul destinat dezvoltarii de materiale, WPMAT, prin dezvoltartea tehnicilor experimentale dedicate atat tehnologiilor de fabricatie cat si investigarii comportamentului materialelor produse in conditii ambientale cat mai apropiate de cele existente intr-un reactor de fuziune nucleara. Urmand tendinta de focusare initiata in cadrul concernului, si proiectul complementar urmeaza sa fie corelat cu activitatile din consortiu. Aceasta implica pe de o parte producerea de compozite stratificate incluzand materiale tipice rezisrtente la fluxuri mari de caldura, cum sunt armuri pe baza de W, interfete si schimbatoare de caldura din aliaje de Cu (dezvoltate in INCDFM), iar pe de alta parte dezvoltarea experimentelor de iradiere si de anliza non-distructiva dedicate acestor materiale si componente (INFLPR). Testarea materialelor dezvoltate pentru tehnologia de fuziune este esențială pentru validarea tehnologiilor de fabricatie relevante. In acest sens este necesara imbunatatirea conditiilor de iradiere cu electroni si jeturi de plasma pentru a putea iradia componente continad W (asigurare conditii de vid) si intelegerea cauzelor si in masura posibilului reducerea sau chiar eliminarea artefactelor generate de prezenta W in cadrul investigatiilor tomografice cu raze X.

Rezultate obtinute:

2016

Publicatii:

Articole

[1] M. Oane, D. Toader, N. Iacob, C. M. Ticos, “Thermal phenomena induced in a small tungsten sample during irradiation with a few MeV electron beam: Experiment versus simulations”, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B 337 (2014) 17–20.

[2] D. Toader, M. Oane, C.M. Ticos, “Collimated electron beam accelerated at 12 kV from a Penning discharge”, Review of Scientific instruments 86 (2015), 013301-1/6

[3] M. Oane, A. Peled, D. Toader, P. Mursa, C.M. Ticoş, “Semi-analytical solution of the thermal field distribution in a semiconductor under simultaneous Irradiation by three laser beams”, Lasers in Engineering 32 (3-4) (2015), 161-171

Conferinte

1. C.M. Ticos, C. Luculescu, A. Scurtu, D. Ticos, M. Galatanu, A. Galatanu, C.P. Lungu, C. Porosnicu, I. Jepu, G. Cojocaru, G. R. Ungureanu, Nano structures produced at the interaction of energetic plasma with surfaces, International Workshop on Advances in Nanophysics and Nanophotonics 31 Aug -2 Sept 2, 2015, Magurele, Romania

2. C.M. Ticos, M. Galatanu, C. Luculescu, M. Oane, N. Iacob, D. Ticos, A. Scurtu, N. Banu, Surface modification and heating of fusion compatible materials exposed to a few Mev electron beam and plasma jet, 1st EURATOM-FUSION Research Unit Days Meeting, Institute of Atomic Physics, 14th May, 2015, Magurele, Romania

Persoane de contact:

A. Galatanu (gala@infim.ro), I. Tiseanu (tiseanu@infim.ro), C. Ticos (catalin.ticos@inflpr.ro)