Bine ati venit pe pagina F4E-RO

29 Noiembrie 2016

DECIZIE pentru modificarea si completarea Deciziei nr.9192/12.04.2016 privind aprobarea Pachetului de Informatii pentru Programul 5 -Cercetare in domenii de interes strategic, Subprogramul 5.2. - Participare la organismele si programele intenationale de cercetare in domeniul atomic si subatomic, Modulul F4E-RO, din cadrul Planului national de cercetare-dezvoltare si inovare pentru perioada 2015 - 2020


13 Aprilie 2016

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului F4E-RO din PNCDI III, Programul 5, Subprogramul 5.2. Cei interesati sunt rugati sa consulte :

Pachetul de informatii

Formularele care trebuie completate pot fi descarcate aici.

Apelul este deschis in mod continuu pentru noi propuneri de proiecte.

Informatii suplimentare pot fi obtinute prin e-mail la adresa f4e@ifa-mg.ro

Documente aferente Apelului: Decizia Presedintelui ANCSI Nr. 9192/12.04.2016.


29 Februarie 2016

Pachet Informatii Program F4E-RO 2016 (spre consultare)

Observatiile se pot trimte la adresa: f4e@ifa-mg.ro


Agentia "European Joint Undertaking for ITER and the Development of Fusion Energy" (pe scurt Agentia Europeana "Fusion for Energy-F4E") a fost infiintata de Comisia Europeana in cadrul proiectului de constructie al "International Thermonuclear Experimental Reactor" (ITER) la Cadarache, in Franta, de catre un consortiu format de Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Federatia Rusa, China, India, Corea de Sud. Avand sediul la Barcelona, agentia F4E are rolul de administrare a activitatilor aferente programului ITER (inclusiv proiectul asociat Broader Approach) in Europa. Astfel, F4E lanseaza competitii de proiecte pentru lucrari necesare indeplinirii obligatiilor europene asumate pentru ITER, asigura implementarea intelegerii internationale Broader Approach intre Euratom si Japonia, asigura participarea europeana la pregatirea proiectului de constructie a reactorului demonstrativ de fuziune DEMO.

Aceste activitati sunt de interes pentru institutiile romanesti de cercetare-dezvoltare, deoarece ofera oportunitatea includerii Romaniei, ca natiune, ca tara membra a Uniunii Europene si ca semnatara a acordului Euratom, in cel mai mare proiect care vizeaza solutionarea globala a problemei energetice. In acest sens, a fost initiat la nivel national programul F4E-RO, avand ca scop fructificarea oportunitatilor de participare a unitatilor de cercetare dezvoltare si inovare romanesti la proiecte in cadrul F4E. Programul sustine la nivel national proiecte de cercetare-dezvoltare ale institutiilor sau consortiilor romanesti participante la competitiile lansate de agentia F4E, proiecte care au fost in prealabil selectate pentru finantare europeana in urma evaluarii internationale. Programul are un caracter multianual si se deruleaza pe perioada 2010-2013.