Seminarii

Joi, 12.05.2016

Realizări și perspective ale proiectelor de cercetare privind participarea României la FAIR

Afis Seminar

mai mult ...

PULSE and IMPULSE of ELI

Distinctii IFA

Conferinte

Noutati  


EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE (ELI)

În cursul anului 2007 Comisia Europeană a selectat 35 de propuneri de proiecte pregătitoare pentru infrastructurile de cercetare pan-europene considerate ca prioritare de „European Strategy Forum for Research Infrastructures” (ESFRI). Propunerile din lista ESFRI sunt infrastructuri de cercetare de dimensiuni mari la construcţia şi operarea cărora sunt asociate mai multe state membre.

ELI va fi prima infrastructură de cercetare din lume dedicată interacţiei laser cu materia la intensităţi extrem de înalte (regim ultra-relativist), cu peste 36 de ordine de mărime mai înalte decât limitele accesibile astăzi. ELI va deschide noi orizonturi ştiinţifice prin investigarea proceselor ultra-rapide (10-18 – 10-21 secunde) şi va promova noi tehnologii precum microelectronica relativistă şi dezvoltarea acceleratorilor laser compacţi de mare putere. ELI va avea şi un impact social deosebit prin contribuţii la tratamentul cancerului, imagistică medicală, electronică ultra-rapidă, materiale folosite în reactori nucleari şi tratarea deşeurilor radioactive, ca şi prin multe alte aplicaţii în diferite domenii.

La proiectul ELI participă 13 state membre ale Uniunii Europene şi 3 state colaboratoare. Coordonatorul ELI este „Centre National de la Recherche Scientifique” (CNRS) din Franţa. România este reprezentată prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în calitate de agenţie de finanţatoare şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei în calitate de contractor.

Locul unde se va construi ELI nu este încă stabilit, România propunând Platforma de Fizică de la Măgurele.

Prezentarea proiectului:

Alte prezentări:

Pagina web a proiectului: http://www.extreme-light-infrastructure.eu