Seminarii

Joi, 12.05.2016

Realizări și perspective ale proiectelor de cercetare privind participarea României la FAIR

Afis Seminar

mai mult ...

PULSE and IMPULSE of ELI

Distinctii IFA

Conferinte

Noutati  

 

Comunicat de presa

5 octombrie 2010

Academia Regala Suedeza de Stiinta a decernat Premiul Nobel pentru Fizica 2010:

Andre Geim
Universitatea din Manchester,
Marea Britanie

Konstantin Novoselov
Universitatea din Manchester,
Marea Britanie

"pentru experimente revolutionare privind materialul bi-dimensional grafen"

Grafenul - reteaua atomica perfecta

Un "fulg" subtire de carbon obisnuit, doar un singur atom grosime, se afla in spatele Premiului Nobel pentru Fizica decernat anul acesta. Andre Geim si Konstantin Novoselov au demonstrat ca, intr-o astfel de forma plana, carbonul are proprietati exceptionale care provin din lumea remarcabila a fizicii cuantice.
Grafenul este o forma de carbon. Ca material este complet nou - nu numai cel mai subtire dar si cel mai rezistent. Din punct de vedere al conductivitatii electrice, se comporta la fel ca si cuprul. Din punct de vedere al conductivitatii termice el surclaseaza toate celelalte materiale cunoscute. Este aproape complet transparent, si totusi atat de dens incat nici macar heliul, cel mai usor gaz din natura dupa hidrogen, nu-l poate penetra. Carbonul, baza tuturor formelor de viata cunoscute pe pamant, ne-a surprins din nou.
Geim si Novoselov au extras grafenul dintr-o bucata de grafit, cum este cea care se gaseste in creioanele obisnuite. Cu ajutorul unei role normale de scotch, cei doi au reusit sa obtina un "fulg" de carbon de grosimea unui atom. Aceasta, intr-un moment cand multi au crezut ca era imposibil ca astfel de materiale cristaline subtiri sa fie stabile.
Cu ajutorul grafenului, fizicienii pot studia acum o noua clasa de materiale bidimensionale cu proprietati unice. Grafenul face posibile experimente care pun intr-o lumina noua fenomenele din fizica cuantica. De asemenea, o mare varietate de aplicatii practice par acum posibile, inclusiv crearea de noi materiale si fabricarea de produse electronice inovatoare. Tranzistorii de grafen ar putea fi substantial mai rapizi decat tranzistorii din silicon din ziua de astazi, putand duce la realizarea de calculatoare mai eficiente.
Deoarece este practic transparent si un bun conductor, grafenul este potrivit pentru producerea de ecrane transparente de tip touch screen (ecrane tactile), panouri luminoase, si poate chiar celule solare.
Amestecat cu materiale plastice, grafenul le poate transforma in conductoare de electricitate, oferind in acelasi timp un nivel ridicat de rezistenta la caldura si robustete mecanica. Aceasta rezistenta poate fi utilizata la fabricarea unor noi materiale super puternice, care sunt, de asemenea, subtiri, elastice si usoare. In viitor, satelitii, avioanele, si masinile ar putea fi fabricate din materiale compozite noi.
Laureatii din acest an au lucrat impreuna pentru o lunga perioada de timp. Konstantin Novoselov, 36 de ani, a lucrat prima data cu Andre Geim, in varsta de 51de ani, ca doctorand in Tarile de Jos. Ulterior, l-a urmat pe Geim in Marea Britanie. Amandoi au studiat initial si si-au inceput cariera ca fizicieni in Rusia. In prezent, ambii sunt profesori la Universitatea din Manchester.
Joaca este una dintre caracteristicile lor; inveti intotdeauna ceva prin joaca si, cine stie, poti nimeri chiar potul cel mare. Ca si acum cand, cu grafenul, isi scriu numele in analele stiintei.