Seminarii

Joi, 12.05.2016

Realizări și perspective ale proiectelor de cercetare privind participarea României la FAIR

Afis Seminar

mai mult ...

PULSE and IMPULSE of ELI

Distinctii IFA

Conferinte

Noutati  

 

ITER: Performanta romaneasca in domeniul fuziunii -
CMSII o tehnologie inovatoare in acoperirea cu wolfram

Temperatura plasmei intr-un reactor de fuziune se situeaza in intervalul 50 - 100 milioane °C. In aceste conditii, prima incinta a reactorului este supusa la o sarcina termica intensa, unele zone ale peretelui care intra in contact cu plasma ajungand la 2.000 °C sau mai mult. Nu exista multe materiale care sa reziste la o asemenea temperatura. Unul dintre acestea este carbonul, in special CFC (compozitul din fibre de carbon), iar altul este wolframul (W). Ambele materiale au avantaje si dezavantaje, dar o combinatie de strat de W pe material CFC este o solutie buna din multe puncte de vedere, inclusiv din cel al costului.
Grupul de lucru al dr. Cristian Ruset de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei - INFLPR, a pus la punct si a realizat, la scara industriala, o tehnologie de acoperire cu wolfram, care poate prelua "caldura" si care indica semne pozitive in ceea ce priveste aplicarea in alte sectoare industriale.
Tehnologia combinata de pulverizare magnetron si implantare ionica (Combined Magnetron Sputtering and Ion implantation - CMSII), pusa la punct de Asociatia Euratom-MEdC din Romania, a fost aleasa ca fiind cea mai buna tehnica de acoperire din punct de vedere al rezistentei la fluxuri de caldura intense (HHF) si va fi folosita pentru acoperirea cu un strat de W gros de 10 microni (μm) a peste 1000 de placi pentru noul perete JET. ( www.iter.org )