Scurt istoric Agentia Spatiala Europeana (ESA)

ESA frontpage

Agentia Spatiala Europeana (ESA) este o organizatie internationala formata din 20 de state membre: Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Romania.

Misiunea Agentiei Spatiale Europene este de a dezvolta capacitatile spatiale ale Europei si de a garanta faptul ca investitiile din cercetarea spatiala vor continua sa asigure avantaje cetatenilor din Europa si din lume. Ariile tematice ale Programelor ESA variaza de la studiul spatiului din imediata vecinatate a Terrei pana la studiul originii Universului. De asemenea, prin Programele ESA se doreste dezvoltarea de tehnologii si servicii satelitare, precum si promovarea industriei europeane. [ Mai mult ]

Scurt istoric al Romaniei la ESA

Primul acord dintre Romania si Agentia Spatiala Europeana (ESA) a fost semnat in anul 1992, urmat in 1999 de Acordul Romania-ESA privind cooperarea in exploatarea si folosirea pasnica a spatiului. Din 2007 Romania contribuie la bugetul ESA ca Stat European Cooperant (PECS), statut ratificat prin Legea nr. 1/2007.

Incepand cu 22 decembrie 2011, Romania a devenit cel de-al 19-lea stat membru al Agentiei Spatiale Europene. O etapa importanta in procesul de aderare a constat in desfasurarea unui audit tehnologic asupra entitatilor relevante din Romania (institute, centre de cercetare, companii industriale si IMM-uri) care detin capabilitati tehnologice spatiale. Auditul a fost realizat de ESA, pornind de la un esantion de 130 de entitati, pentru 50 dintre acestea organizandu-se vizite tehnice si interviuri.

Statutul de stat membru cu drepturi depline al Agentiei Spatiale Europene permite accesul organizatiilor din Romania, in aceeasi masura cu cele din tarile membre ESA, la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie si deschiderea unei piete de inalta tehnologie. De asemenea, proprietatea intelectuala este mentinuta la nivel national, cu rol important in stabilitatea competentei in tara.

ANCS ESA