Logo - Ministerul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii
IFA Logo
CERN Logo

Noutati

Rezultate evaluare CERN-RO / Proiecte suport pentru echipele CERN-RO

Publicat la : 16 Octombrie 2023

Rezultatele evaluării propunerilor de proiecte din cadrul Programului 5.9/Subprogramul 5.9.2 Modul CERN-RO / Apel 2023 - Proiecte suport pentru echipele CERN-RO
Contractarea proiectelor se va realiza în perioada 16 – 20 octombrie 2023.
Rezultate CERN-RO_S_2023 

Rezultate evaluare CERN-RO / Descoperă Universul cu România@CERN (DUROCERN)

Publicat la : 15 Septembrie 2023

Rezultatele evaluării Ofertei de proiect depusă în cadrul competiției organizate prin procedura de licitație restrânsă pentru realizarea proiectului Descoperă Universul cu România@CERN (DUROCERN)
Rezultate CERN-RO_S_2023 
Negocierea proiectului va avea loc în perioada 19 - 20 septembrie 2023, cu respectarea prevederilor punctului 4.1 din Termenii de referinţă, iar contractarea se va realiza în perioada imediat următoare.
A fost lansata Competitia pentru realizarea proiectului „Descoperă Universul cu România@CERN (DUROCERN)” în cadrul PNCDI IV, Programul 5.9/Subprogramul 5.9.2. Modul CERN-RO

Publicat la : 8 August 2023

Institutul de Fizică Atomică, în calitate de Agenție de finanțare pentru Programul 5.9/Subprogramul 5.9.2. Modul CERN-RO, din Planul Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2022-2027 (PNCDI IV), aprobat prin HG nr. 1188/2022, cu modificările și completările ulterioare, lansează, în conformitate cu OMCID nr. 20952/2023, Competiția pentru realizarea proiectului „Descoperă Universul cu România@CERN (DUROCERN)”, prin procedura de licitație restrânsă, în conformitate cu prevederile HG nr.1265/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contractarea, finanțarea, monitorizarea și evaluarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare și inovare, și a acțiunilor cuprinse în PNCDI IV, cu modificările și completările ulterioare.
Instituțiile interesate pot depune expresii de interes, conform modelului, la sediul Institutului de Fizică Atomică din: strada Atomiștilor, nr 407, Măgurele 077125, Ilfov, România.
Expresiile de interes se vor depune în 1 exemplar pana la data de 16.08.2023, ora 16:30, în original, însoțite de adresă de înaintare (cu același număr de înregistrare ca şi Expresia de interes) care se înregistrează la etajul 8 al clădirii IFA, camera Programe.
A FOST LANSAT APELUL PENTRU DEPUNEREA PROPUNERILOR DE PROIECTE ÎN CADRUL PNCDI IV / 5.9 / 5.9.2 / MODUL CERN-RO: PROIECTE SUPORT PENTRU ECHIPELE CERN-RO

Publicat la : 7 August 2023

Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 17.08.2023 ora 23:59.


Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 17.08.2023 ora 23:59.

Atenție! Sistemul se închide automat la data de 18.08.2023 ora 00:00.

Mai multe informaţii: https://prompt.ifa-mg.ro/login .Consultare publica Pachet informatii CERN-RO

Publicat la : 15 Iunie 2023

Se supune consultarii publice Pachetul de informatii pentru Subprogramul 5.9.2 CERN-RO din cadrul PNCDI IV:

Propunerile/observatiile se primesc pana la data de 15 Iulie 2023 pe adresa de e-mail: cern@ifa-mg.ro

Job Experimental Physicist

Publicat la : 18 Aprilie 2023

CThe Experimental Physics (EP) Department carries out research in the field of experimental particle physics.
It aims to provide a stimulating scientific atmosphere and remains an important reference centre for the European physics community. It contributes to the education and training of young scientists.
The Experimental Physics Department invites applicants for the indefinite appointment of a Physicist in experimental particle physics research.
Mai mult 

La data de 5 iulie 2022, dupa mai bine de trei ani de modernizari, a fost demarata, la marele accelerator hadronic (LHC) de la CERN, o noua runda (RUN 3) de inregistrare a datelor provenite de la ciocnirile la energii inalte.

Publicat la : 13 Iulie 2022

Cu aceasta ocazie a fost atins un nou record mondial de 13,6 TeV.
Romania a participat la modernizarea unor componente de la experimentele ALICE, ATLAS si LHCb. Finantarea proiectelor ALICE, ATLAS si LHCb a fost realizata prin Programul CERN-RO din cadrul PNCDI III.
Evenimentul a fost transmis Live pe Youtube

Mai multe  Alice  Atlas  LHCb 

Rezultate evaluare propuneri de proiecte din cadrul Programului 5/Subprogramul 5.2/Modul CERN-RO/Apel 2021

Publicat la : 8 Decembrie 2021

Rezultatele verificării eligibilităţii proiectelor depuse în cadrul Programului 5/Subprogramului 5.2/Modul CERN-RO Competiţia 2021

Publicat la : 8 Noiembrie 2021

Termenul limita pentru depunerea contestatiilor este 9 Noiembrie 2021, conform Calendarului din Pachetul de Informatii.

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului CERN-RO din PNCDI III, Programul 5, Subprogramul 5.2. Cei interesati sunt rugati sa consulte pachetul de informatii:

Publicat la : 19 Octombrie 2021

ROMANIAN HIGH-SCHOOL STUDENTS INTERNSHIP PROGRAMME 2021

Publicat la : 24 Iunie 2021

Programul de stagii pentru elevii din liceele româneşti va avea loc în perioada 7-20 noiembrie 2021 la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), Geneva, Elveţia.

CERN ONLINE Romanian Teacher Programme

Publicat la : 14 Aprilie 2021

Vă anunțăm organizarea primei ediții a evenimentului „CERN ONLINE Romanian Teacher Programme”, care va avea loc în perioada 19-23 aprilie 2021. Evenimentul va avea loc în limba română, sesiunile de prezentare și atelierele fiind susținute în principal de colegi români care colaborează sau își desfășoară activitatea la CERN. Invitația de participare este adresată profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar. Pentru mai multe detatii accesaţi Agenda evenimentului: https://indico.cern.ch/e/ROTP21online

O viziune pentru viitor: adoptarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor

Publicat la : 25 Iunie 2020

În data de 19 iunie 2020, consiliul CERN a anunțat aprobarea în unanimitate a actualizării strategiei ce ghidează viitorul fizicii particulelor în Europa în contextul științific global (European Strategy for Particle Physics Update - ESSPU). Noile recomandări evidențiază impactul științific al fizicii particulelor și capitalul său tehnologic, social și uman.
Actualizarea strategiei europene propune o viziune pe termen scurt și lung care menține Europa în prim-planul internațional al fizicii particulelor și al tehnologiilor inovatoare pe care le dezvoltă acest domeniu.
Principala prioritate științifică stabilită este studiul bozonului Higgs și explorarea fizicii la frontiera energiilor înalte, două subiecte importante și complementare prin intermediul cărora pot fi studiate misterele neelucidate ale fizicii particulelor.
Finalizarea cu succes a proiectului High-Luminosity Large Hadron Collider (HL-LHC) în anii următori, proiect aflat în derulare, trebuie să rămână punctul focal de interes al fizicii particulelor în Europa.
Strategia evidențiază și importanța creșterii eforturilor de cercetare-dezvoltare (R&D) pentru tehnologii avansate în domeniul acceleratorilor de particule, detectorilor, precum și domeniul tehnologiilor computaționale, acestea fiind necesare pentru toate proiectele viitoare. Finalizarea proiectelor de cercetare propuse în această strategie necesită proiecte de R&D dedicate și inovative, proiecte care au un considerabil potențial de a genera beneficii importante pentru societate.
Actualizarea strategiei europene anunțată la data de 19 iunie a fost începută în septembrie 2018, atunci când consiliul CERN, format din reprezentanți ai statelor membre și asociate CERN, a stabilit un grup strategic pentru a coordona acest proiect. ESG a lucrat în consultare cu comunitatea științifică. Aproape 200 de propuneri au fost discutate în cadrul unui simpozion desfășurat în Granada în mai 2019 și condensate într-un document ce conține rezumatul științific al contribuțiilor comunităţii. ESG a ajuns la un acord asupra formei finale în timpul unei sesiuni speciale ce a avut loc în Germania în ianuarie 2020. Propunerile au fost prezentate consiliului CERN în martie și erau programate să fie anunțate pe 25 mai în Budapesta. Din cauza situației globale în contextul COVID-19, acestea au fost făcute public abia la data de 19 iunie 2020.
Pentru textul integral accesaţi:  [European Strategy for Particle Physics Update]

Hadron Physics Department Courier, Nr. 3, Aprilie 2020

Publicat la : 21 Aprilie 2020

A fost publicat cel de-al treilea număr al revistei Departamentului de Fizică Hadronică din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH):
http://niham.nipne.ro/HPD_NR_3_Apr_2020.pdf
Arhiva HPD Courier poate fi accesată la adresa:
http://niham.nipne.ro/HPD_Courier.html

Concurs pentru postul de fizician experimentator la CERN

Publicat la : 10 Aprilie 2020

CERN lansează un concurs pentru ocuparea poziției de fizician experimentator în fizica particulelor.
Anunțul se adresează candidaților cu experiență în domeniu peste nivelul post-doctoral și cu o excelentă înțelegere a fizicii, capacitate de inovare și familiaritate cu aspectele tehnologice ale experimentelor din fizica energiilor înalte.
Termenul limită pentru transmiterea aplicațiilor este 02.06.2020.
Mai multe informații cu privire la cerințele postului, condițiile de eligibilitate și procesul de aplicare pot fi găsite accesând linkul

Rezultate evaluare propuneri de proiecte din cadrul Programului 5/Subprogramul 5.2/Modul CERN-RO/Apel 2019

Publicat la : 12 Martie 2020

Rezultatele verificării eligibilităţii proiectelor depuse în cadrul Programului 5/Subprogramului 5.2/Modul CERN-RO Competiţia 2019

Publicat la : 20 Decembrie 2019

Termenul limita pentru depunerea contestatiilor este 20 decembrie 2019, conform Calendarului din Pachetul de Informatii.

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului CERN-RO din PNCDI III, Programul 5, Subprogramul 5.2. Cei interesați sunt rugați sa consulte pachetul de informații:

Publicat la : 11 Decembrie 2019

Formularele care trebuie completate pot fi descărcate aici.
Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 18 decembrie 2019, ora 16:00, (la sediul IFA). Apelul rămâne deschis pentru noi propuneri de proiecte.
Informații suplimentare pot fi obținute prin e-mail la adresa cern@ifa-mg.ro
Documente aferente Apelului: OMCI Nr. 5530/10.12.2019.

Consultare publica Pachet informatii CERN-RO

Publicat la : 26 Octombrie 2019

Se supune consultarii publice Pachetul de informatii pentru Modulul CERN-RO din cadrul PNCDI III/Program 5/Subprogram 5.2:
- Partea I - Pregatirea si depunerea propunerilor de proiecte
- Partea II - Model de contract si documente de raportare
Propunerile/observatiile se primesc pana la data de 25 octombrie 2019 pe adresa de e-mail: cern@ifa-mg.ro

MINISTRUL CERCETĂRII ȘI INOVĂRII ÎN VIZITĂ LA CERN

Publicat la : 29 Noiembrie 2018

Cunoscută mai ales prin acronimul CERN, păstrat de la vechea denumire în limba franceză Conseil européen pour la recherche nucléaire (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), CERN este o organizație europeană de cercetare științifică, ce operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat la câțiva kilometri nord-vest de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța. Fondată în 1954, organizația are în prezent 22 de state membre.

CONFERINŢA TEDXCERN@IFIN-HH “ELEFANTUL DIN CAMERĂ”

Publicat la : 22 Noiembrie 2018

În data de 25 noiembrie 2018 va avea loc la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) conferința TEDxCERN@IFIN-HH “Elefantul din cameră”. Conferința este organizată de IFIN-HH și Universitatea din București în cadrul Târgului de educație și știință „Cu mic, cu mare...prin Univers”.
Invitaţi TEDxCERN@IFIN-HH:

  • Cosima Rughiniș, profesoară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București;
  • Florin Spineanu, cercetător în cadrul Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor;
  • Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viața;
  • Mihai Ciubotaru, cercetător în cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”;
  • Mihai Miclăuș, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, și Emilian Mihailov, directorul executiv al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată.
Tot în cadrul Târgului de educație și știință „Cu mic, cu mare...prin Univers” au loc, în data de 23 noiembrie 2018, vizite în laboratoarele de cercetare ale institutelor de fizică partenere, iar sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 10:00, cei dornici să descopere universul sunt așteptați la sediul Facultății de Fizică a Universității din București din orașul Măgurele.

Etichete: IMPORTANT

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)

Publicat la : 01 Noiembrie 2018

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN-RO) din acest an va avea loc in perioada 31 Octombrie - 2 Noiembrie 2018. In data de 01 Noiembrie 2018, intre orele 9:00 si 14:30, va avea loc, in Sala de Consiliu a Institutului de Fizica Atomica, Simpozionul “Realizari si perspective ale participarii Romaniei la experimentele CERN” care este dedicat in principal prezentarii celor mai recente rezultate obtinute in cadrul proiectelor de Cercetare-dezvoltare prin care se realizeaza participarea Romaniei la CERN.

Etichete: IMPORTANT

Actualizarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor Elementare

Publicat la : 29 Octombrie 2018

Pe 11 octombrie Consiliul CERN a lansat formal actualizarea Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor Elementare. Procesul de actualizare durează doi ani, implică întreaga comunitate şi are ca scop dezvoltarea unei viziuni comune a strategiei europene pentru fizica particulelor elementare. În acest sens, cei care activează în domeniul fizicii particulelor elementare în institute de cercetare, laboratoare şi universităţi sunt invitaţi să depună propuneri scrise în limba engleză până la data de 18 decembrie 2018. Instrucţiunile se află la adresa:

Etichete: IMPORTANT

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)

Publicat la : 19 Octombrie 2017

Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN-RO) din acest an va avea loc in perioada 25 – 27 octombrie 2017. In data de 26 octombrie 2017, intre orele 9:00 si 12:00, va avea loc, in Sala de Consiliu a Institutului de Fizica Atomica, Simpozionul “Realizari si perspective ale participarii Romaniei la experimentele CERN” care este dedicat in principal prezentarii celor mai recente rezultate obtinute in cadrul proiectelor de Cercetare-dezvoltare prin care se realizeaza participarea Romaniei la CERN.

Etichete: IMPORTANT

De unde a inceput totul la experimentul ISOLDE?

Publicat la : 16 Octombrie 2017

Astazi se implinesc 50 de ani de fizica la experimentul ISOLDE de la CERN. In aceasta zi, acum jumatate de secol, primele fascicule au fost lansate la experimentul ISOLDE. Pentru a documenta aceasta realizare CERN a realizat un scurt documentar.

Etichete: Noutati CERN

LHCb a anuntat descoperirea experimentala a particulei "Xicc++"

Publicat la : 06 Iulie 2017

Experimentul LHCb de la CERN a anuntat, in cadrul conferintei EPS de Fizica energiilor inalte, observarea unei particule noi, "Xicc++", care este alcatuita din doi quarci charm si un quark up. Masa particulei este de aproximativ 3621 MeV fiind de patru ori mai grea decat protonul.

Etichete: NOUTATI CERN