Post permanent la CERN de "Physicist (Experimental Physics) in the Experimental Physics Department", termen limita 19 iunie 2017.

DECIZIE pentru modificarea si completarea Deciziei nr.9067/01.03.2016 privind aprobarea Pachetului de Informatii pentru Programul 5 - Cercetare in domenii de interes strategic, Subprogramul 5.2.- Participare la organismele si programele internafionale de cercetare in domeniul atomic si subatomic, Modulul CERN-RO, din cadrul Planului national de cercetare-dezvoltare inovare pentru perioada 2015 - 2020



Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN)


Intrunirea Consiliului Stiintific International Consultativ CERN (ISAB CERN) din acest an va avea loc in perioada 14 – 16 noiembrie 2016. Documentele privind propunerile de noi proiecte se pot depune pana in data 31 octombrie 2016. Pachetul de informatii poate fi accesat mai jos.



Rezultate evaluare propuneri de proiecte CERN-RO


Termenul limita pentru depunerea contestatiilor este 14 martie 2016, conform Calendarului din Pachetul de Informatii.



Rezultate eligibilitate CERN-RO



01 Martie 2016. A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului CERN-RO din PNCDI III, Programul 5, Subprogramul 5.2. Cei interesati sunt rugati sa consulte :

PACHETUL DE INFORMATII:

Formularele care trebuie completate pot fi descarcate aici.

Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte de tip “in continuare” este 4 Martie 2016 ora 16 (la sediul IFA). Apelul ramane deschis pentru noi propuneri de proiecte.

Informatii suplimentare pot fi obtinute prin e-mail la adresa cern@ifa-mg.ro.

Documente aferente Apelului: Decizia Presedintelui ANCSI Nr. 9067/01.03.2016.

Versiuni anterioare ale Pachetului de Informatii supuse dezbaterii publice:



Romania at CERN - Research projects 2009-2015.

Romania at CERN - Research projects 2012.

Romania at CERN - Research projects 2009-2011.

Modelele documentelor de raportare CERN



Lansarea competitiei pentru proiecte privind pregatirea experimentelor la ELI-NP si FAIR

In cadrul Programului Romania-CERN a fost lansata competitia pentru depunerea de proiecte in vederea pregatirii viitoarelor experimente la ELI-NP si FAIR. Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 04 Iunie 2014.

Cei interesati sunt rugati sa consulte Pachetul de Informatii al competitiei; formularele care trebuie completate pot fi descarcate aici.

Nota referitoare la conditiile de eligibilitate pentru directorul de proiect

Informatii suplimentare pot fi obtinute prin e-mail la adresa cern@ifa-mg.ro.

Rezultate eligibilitate ELI-NP 2014
Rezultate eligibilitate FAIR 2014
Rezultate competitie 2014 - Proiecte ELI-NP si FAIR



PROGRAMUL ROMANIA-CERN

CERN frontpage

CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare) este cel mai mare centru de cercetare in fizica particulelor elementare, situat in nord-vestul Genevei la granita dintre Franta si Elvetia.

Principala activitate o reprezinta fizica fundamentala, activitate ce poate duce la descoperirea misterelor Universului si a alcatuirii acestuia. La CERN, sunt folosite cele mai complexe instrumente stiintifice pentru a studia principalii constituenti ai materiei [ Mai multe... ]

[ CERN Homepage ] [ CERN Courier ] [ Database of experiments ] [ Annual Report ] [ Jobs ]

Noutati CERN                                        Arhiva

adevarul 

„Particula lui Dumnezeu sau bosonul Higgs?”

Cercetătorii de la laboratorul CERN din Elveţia au descoperit experimental în 2012 un ingredient fundamental din reţeta Universului: particula elementară Higgs sau bosonul Higgs. Descoperirea era foarte importantă, căci fără această particulă noi nu am fi existat, încât fizicienii teoreticieni care au prezis existenţa particulei cu jumătate de secol în urmă au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în fizică în 2013. Presa din întreaga lume a scris despre această particulă, denumind-o deseori „particula lui Dumnezeu“, sau în engleza „the God particle“. Unii preoţi interpretau descoperirea particulei ca o dovadă a existenţei lui Dumnezeu. Aşa să fie oare?
[ mai mult ]

Autor : Adrian Buzatu10 Martie 2016


Noutati Romania

 

100 de romani lucreaza la experimentul care ar putea dezlega misterele Universului

Potrivit dr. Alexa, la experimentele de la Geneva lucreaza in jur de 100 de persoane detinatoare de pasaport romanesc. Unii au fost trimisi de universitati straine, in timp ce altii au venit datorita unor programe facute de institutii de la noi, precum Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti sau Universitatea de Vest din Timisoara, Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si Institutul de Stiinte Spatiale.
[ mai mult ]

ANCS IFA CERN