Anunturi Arhivate

Ministrul Nicolae Burnete și secretarul de stat Ciprian Preda, s-au întâlnit cu reprezentanții români implicați în proiecte de cercetare în cadrul programului #EUROfusion

La data de 6 februarie 2018, ministrul cercetării și inovării, Nicolae Burnete și secretarul de stat Ciprian Preda, s-au întâlnit cu reprezentanții români implicați în proiecte de cercetare în cadrul programului #EUROfusion, respectiv domnul Ion Tiseanu director științific INFLPR, domnul Tedi Crăciunescu coordonator științific din partea României la programul EUROfusion, Dr. Florin-Dorian Buzatu director general IFA și cu Prof. Dr. Tony Donne, manager general al programului EUROfusion.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuții referitoare la participarea României la #EUROfusion, la potențialul românesc de cercetare din ariile tematice acoperite de acest program și au fost analizate oportunitățile viitoare de colaborare.

Ministrul Nicolae Burnete i-a asigurat pe cei prezenți la discuții de interesul Ministerului Cercetarii și Inovării pentru acest domeniu, pentru progresele realizate în cadrul Programului EUROfusion și pentru rezultatele științifice importante obținute de specialiștii din institutele de cercetare și universitățile românești implicate, precum si de susținerea financiara a participanților romani la aceasta inițiativă.

Acad. Ionel-Valentin Vlad

Academicianul Ionel-Valentin Vlad, Președinte al Academiei Române din 2014, a decedat duminică, 24 decembrie 2017. Miercuri, 27 decembrie 2017, trupul neînsuflețit al acad. Ionel-Valentin Vlad va fi depus la sediul Academiei Române. Ceremonia de înmormântare va avea loc joi, 28 decembrie 2017, la Cimitirul Bellu, Aleea Academicienilor.

A FOST LANSAT APELUL PENTRU GRANTURI SI PROPUNERI DE PROIECTE COMUNE IN CADRUL COOPERARII STIINTIFICE INTRE ROMANIA SI IUCN PE ANUL 2018.

Rezultatele finale in cadrul Programului 5/Subprogramul 5.1 ELI RO Competitia 2017

Institutele de pe platforma de Fizică de la Măgurele prezente la cea de a V-a ediție a Bucharest Science Festival

Bucharest Science Festival, dedicat cunoașterii științifice și tehnologice din România, își deschide porțile celei de a V-a ediții pentru toți iubitorii de știință. În perioada 27 septembrie - 1 octombrie, organizatorii vor încerca să lărgească orizontul științific al publicului vizitator, manifestările urmând să aibă loc în București, dar și în alte două orașe din țară - Adjud și Râșnov.

Demonstrații practice, dezbateri pe teme științifice de actualitate, experimente sau prezentări interactive sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de institutele de cercetare din domeniul fizicii de pe Platforma Măgurele. Organizată în incinta Muzeului Național de Geologie (București), vineri, 29 septembrie 2017, începând cu ora 15:00 sesiunea de prezentări, experimente și demonstrații adună sub cupola sa institute vitale în progresul științific precum: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”/ELI Nuclear Physics, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale și Institutul de Fizică Atomică, precum și Facultatea de Fizica a Universității din București.

A FOST LANSAT CEL DE-AL DOILEA APEL PENTRU DEPUNEREA PROPUNERILOR DE PROIECTE IN CADRUL MODULULUI EURATOM-RO FISIUNE NUCLEARA SI RADIOPROTECTIE

Simpozion IFA
Marti 17.01.2017 ora 11, Sala de Consiliu IFA (Bloc Turn, et. 9)

IFA 2016: REALIZARI SI DISTINCTII

Simpozionul, organizat cu prilejul intrunirii Consiliului IFA, este dedicat prezentarii principalelor activitati ale institutului din anul 2016 in cadrul programelor pe care le conduce (ELI, EURATOM, F4E, CERN, FAIR, CEA, AUF) si acordarii distinctiilor IFA pentru perioada 2015-2016 olimpicilor internationali la fizica si astrofizica precum si seniorilor cu realizari marcante in decursul timpului. Programul cuprinde de asemenea o scurta prezentare a proiectului ELI-NP (Acad. N.V. Zamfir) si o vizita la locul constructiei (IFIN-HH).

URMEAZA SA FIE LANSAT CEL DE-AL DOILEA APEL PENTRU DEPUNEREA PROPUNERILOR DE PROIECTE IN CADRUL MODULULUI EURATOM-RO FISIUNE NUCLEARA SI RADIOPROTECTIE

REZULTATELE APELULUI DIN DATA DE 04 MAI 2016 PROGRAMUL 5/ SUBPROGRAMUL 5.2/ MODUL FAIR-RO

Ioan Baltog

Marti 02 august 2016 a incetat din viata Domnul Dr. Ioan Baltog, Cercetator Stiintific Principal I, Institutul National de Fizica Materialelor, Membru Corespondent al Academiei Române – Sectia Fizica, medaliat IFA in anul 2011. Funeraliile vor avea loc la Institutul de Medicina Legala, Vineri 5 august 2016, ora 11.

Rezultatele Apelului din data de 12 mai 2016 Programul 3/ Subprogramul 3.1/ Modul AUF-RO

REZULTATELE APELULUI DIN DATA DE 29 APRILIE 2016 PROGRAMUL 5 / SUBPROGRAMUL 5.1 - ELI-RO

Rezultatele Apelului din data de 12 aprilie 2016 Programul 5 / Subprogramul 5.2 / Modulul CEA-RO

CERN urează bun venit României, devenită al douăzeci şi doilea stat membru al organizaţiei

România a devenit, duminică, 17 iulie 2016, cel de-al douăzeci și doilea stat membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN). Fabiola Gianotti, Director General CERN: "Sunt extrem de încântată să urez bun venit României în calitatea sa de nou stat membru al CERN". "Aderarea României ca stat membru al CERN subliniază importanţa colaborării europene de cercetare în încercarea de a înţelege natura la nivelul său fundamental", a declarat profesorul Sijbrand de Jong, Președintele Consiliului CERN. "Suntem mândri de munca multor oameni de ştiinţă şi ingineri români, care, în ultimii ani, au colaborat cu CERN şi au avut o contribuţie majoră la acest rezultat. În calitate de stat membru cu drepturi depline, dorim să intensificăm şi să diversificăm această colaborare în beneficiul ştiinţei şi al umanităţii", a declarat Adrian Vieriţa, reprezentant permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveția. România şi-a depus oficial candidatura de aderare la CERN în aprilie 2008. Un an mai târziu, în urma negocierilor şi analizei dosarului de candidatură depus de ţara noastră, a fost definitivat proiectul de acord dintre România şi CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul, cu o valabilitate de 5 ani, a fost semnat în februarie 2010, la Geneva, şi ratificat ulterior prin Legea 203/2010.

Prevederile OUG 32/2016 referitoare la scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din activitati de cercetare-dezvoltare

Rezultate evaluare EURATOM-RO Fuziune

profesor nicolae zamfir,http://www.business-review.eu/

Academicianul Nicolae Victor Zamfir a primit Legiunea de Onoare în Grad de Ofiţer din partea statului francez

Academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele a primit Legiunea de Onoare în Grad de Ofiţer din partea statului francez. În urmă cu 60 de ani, aceeaşi distincţie îi era conferită fondatorului Institutului, Horia Hulubei.

IFA la 60 de ani: revigorarea unei legende a cercetării științifice româneşti

Institutul de Fizică Atomică (IFA), unul dintre cele mai cunoscute şi puternice simboluri ale cercetării ştiinţifice româneşti, a sărbătorit în luna mai 60 de ani de existență. Datorită oamenilor remarcabili care i-au condus destinele şi a realizărilor de excepţie puse în operă, IFA a fost o citadelă a știinţei românești şi totodată un spaţiu de excelenţă unic. Aici s-a clădit o școală de elită, au luat naştere generații valoroase de fizicieni şi s-a asigurat domeniului un viitor frumos. Dr. Florin Buzatu, actualul director general al Institutului, www.ifa-mg.ro, şi-a făcut o misiune de onoare din consolidarea familiei IFA, împreună cu institutele naționale de cercetare în fizică, şi din „menținerea focului viu al cercetării științifice pure”. Acest îndemn primordial al profesorului Horia Hulubei, „părintele” cercetării de fizică din România, este dus astfel mai departe de urmaşii săi, recentul eveniment aniversar purtând cu sine şi convingerea participanţilor în revigorarea legendei IFA.

Rezultatele verificării eligibilităţii proiectelor depuse în cadrul Programului 3/Subprogramul 3.1 AUF – RO, Competiţia Mai 2016

Termenul limita pentru depunerea contestatiilor este 24 Iunie 2016, conform Calendarului din Pachetul de Informatii.

Datorita intarzierii in primirea propunerilor de proiecte transmise prin Posta Romana, rezultatele verificarii eligibilitatii pentru Modulul AUF-RO vor fi completate si publicate in cursul zilei de 21 Iunie 2016.

REZULTATELE VERIFICARII ELIGIBILITATII PROIECTELOR DEPUSE ÎN CADRUL PROGRAMULUI 5/SUBPROGRAMUL 5.2 FAIR – RO COMPETITIA APRILIE 2016

Termenul limita pentru depunerea contestatiilor este 10 Iunie 2016, conform Calendarului din Pachetul de Informatii.

LIMITE SI FRONTIERE IN LIMBAJUL STIINTEI SI AL TEOLOGIEI Marti, 14 iunie 2016, BIBLIOTECA NATIONALA DE FIZICA

A FOST LANSAT APELUL PENTRU DEPUNEREA PROPUNERILOR DE PROIECTE IN CADRUL MODULULUI EURATOM-RO FISIUNE NUCLEARA SI RADIOPROTECTIE

Rezultatele verificarii eligibilitatii proiectelor depuse în cadrul Programului 5 / Subprogramul 5.2 / Modul CEA – RO, competitia Aprilie 2016

Rezultatele verificarii eligibilitatii proiectelor depuse în cadrul Programului 5/Subprogramul 5.1 ELI – RO Competitia Aprilie 2016

Termenul limita pentru depunerea contestatiilor este 2 Iunie 2016, conform Calendarului din Pachetul de Informatii.

Aderarea Romaniei la Conventia pentru infiintarea Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN).

Pe data de 19 mai 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Nr. 96 din 16 mai 2016 pentru aderarea Romaniei la Conventia pentru infiintarea Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN).

IFA DE AZI: REVIGORAREA UNEI LEGENDE A CERCETARII ŞTIINŢIFICE ROMÂNEŞTI

Eveniment dedicat aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Institutului de Fizică Atomică (IFA).

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Programului AUF-RO.

Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 13 Iunie 2016 ora 16 (la sediul IFA).

PACHET INFORMATII PROGRAM AUF-RO 2016
(TRANSMIS SPRE APROBARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: auf@ifa-mg.ro

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Subprogramului 5.2 FAIR-RO.

Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 03 Iunie 2016 ora 16 (la sediul IFA).

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Subprogramului 5.1 ELI-RO.

Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 27 Mai 2016 ora 16 (la sediul IFA).

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului EURATOM-RO Fuziune.

Termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 20 Mai 2016 ora 16 (la sediul IFA).

10TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON PHOTOEXCITED PROCESSES AND APPLICATIONS
(ICPEPA-10)

Conferinta se va desfasura la Brasov in perioada 29 august- 2 septembrie 2016. ICPEPA-10 este organizata de Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei si Universitatea Transilvania din Brasov.

PACHET INFORMATII PROGRAM ELI-RO 2016
(TRANSMIS SPRE APROBARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: eli@ifa-mg.ro

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului F4E-RO

Apelul este deschis in mod continuu pentru noi propuneri de proiecte.

A fost lansat apelul pentru propuneri de proiecte in cadrul parteneriatului IFA-CEA.

Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Mai 2016.

PACHET INFORMATII PROGRAM AUF-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: auf@ifa-mg.ro

PACHET INFORMATII PROGRAM FAIR-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: fair@ifa-mg.ro

PACHET INFORMATII PROGRAM ELI-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: eli@ifa-mg.ro

KM3NET 2.0 SELECTAT PENTRU PLANUL ESFRI 2016

In cadrul evenimentului de lansare de la Academia Regala Olandeza de Arte si Stiinte din Amsterdam, Forumul European pentru Strategia Infrastructurilor de Cercetare (ESFRI) a anuntat, in data de 10 martie 2016, selectarea KM3NeT 2.0 pentru Planul ESFRI 2016.

PACHET INFORMATII PROGRAM CEA-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: cea@ifa-mg.ro

„PARTICULA LUI DUMNEZEU SAU BOSONUL HIGGS?”

Cercetătorii de la laboratorul CERN din Elveţia au descoperit experimental în 2012 un ingredient fundamental din reţeta Universului: particula elementară Higgs sau bosonul Higgs. Descoperirea era foarte importantă, căci fără această particulă noi nu am fi existat, încât fizicienii teoreticieni care au prezis existenţa particulei cu jumătate de secol în urmă au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în fizică în 2013. Presa din întreaga lume a scris despre această particulă, denumind-o deseori „particula lui Dumnezeu“, sau în engleza „the God particle“. Unii preoţi interpretau descoperirea particulei ca o dovadă a existenţei lui Dumnezeu. Aşa să fie oare? [ Autor : Adrian Buzatu ]

PACHET INFORMATII PROGRAM EURATOM-FUZIUNE 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: euratom_fuziune@ifa-mg.ro

Legea privind aderarea Romaniei la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN)

Astazi, 02 martie 2016, in cadrul Camerei Deputatilor a fost adoptata Legea privind aderarea Romaniei la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN). In urma promulgarii de catre Presedintele Romaniei, legea va fi publicata in Monitorul Oficial.

Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului CERN-RO din PNCDI III

A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului CERN-RO din PNCDI III.

PACHET INFORMATII PROGRAM F4E-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: f4e@ifa-mg.ro

IFA – O LEGENDĂ VIE

„Trecutul este cel mai bun profet al viitorului“, spunea Byron. Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele este un exemplu elocvent în acest sens! IFA (www.ifa-mg.ro) a fost înfiinţat în 1956 din Institutul de Fizică al Academiei, fondat în 1949 sub conducerea savantului Horia Hulubei, care a fost şi primul director IFA. La temelia Trecutului IFA, a acestei citadele a ştiinţei românești, dăltuită în „arhitectura“ unică a pasiunii şi dăruirii pentru cunoaştere, pentru cercetare, stau multe nume şi realizări remarcabile. Printre ele se numară: instalarea primului reactor nuclear VVRS şi a primului ciclotron U120 din Europa de Est, de fabricație sovietică, realizarea primului calculator electronic românesc (CIFA-1, al 8-lea din lume), sub conducerea lui Victor Toma, construirea primului laser (cu gaz) din România (al 4-lea din lume), după o concepție originală a lui Ion Agârbiceanu împreună cu echipa laboratorului de metode optice de la IFA.

ALEXANDRU MIHUL

Joi 5 noiembrie a incetat din viata Profesorul Alexandru Mihul. Inmormantarea a avut loc la Cimitirul Cernica sambata 14 Noiembrie ora 12. Profesorul Mihul a fost Seful Sectiei de Fizica Energiilor inalte din IFA. Are merite exceptionale in organizarea Fizicii Energiilor Inalte in Romania, fiind initatorul unor colaborari importante cu Dubna, CERN, Perugia, NASA,.. si multe alte laboratoare importante din lume. In laboratorul condus de Academicianul Veksler de la DUBNA, a facut parte din grupul de cercetatori care au descoperit particula anti sigma minus. A efectuat stagii de lucru la CERN, a fost director stiintific la IUCN. Profesorul Alexandru Mihul a predat generatiilor de studenti de la Facultatea de Fizica - Universitatea Bucuresti Fizica Particulelor Elementare, a condus doctorate in domeniu. Profesorul Mihul este coautor la 292 lucrari stiintifice si are un indice Hirsh 43.

PARTENERIAT INTRE AGENTIA UNIVERSITARA A FRANCOFONIEI ȘI INSTITUTUL DE FIZICA ATOMICA

Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) și Institutul de Fizică Atomică (IFA) au încheiat un parteneriat pentru perioada 2015-2020, perioadă acoperită de al 3-lea Plan Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNR III) în scopul finanțării a trei apeluri comune ce vizează susținerea cooperării regionale multilaterale în limba franceză . Acest acord este concretizarea Memorandumului de înţelegere semnat în data de 9 octombrie de 2014 de către ministrul Învățământului Superior și Cercetării, Mihnea Costoiu și rectorul Agenției Universitare a Francofoniei, Bernard Cerquiglini.

COMUNICAT DE PRESA PENTRU FINALIZAREAREA PROIECTULUI POS CCE MAGURELE HIGH TECH CLUSTER

Asociatia ELI-NP Cluster Inovativ cu sediul in Orasul Magurele, Str. Atomistilor nr.409 Judetul Ilfov, a derulat in intervalul 14.05.2014 - 14.11.2015 proiectul MAGURELE HIGH TECH CLUSTER (MHTC) in baza contractului de finantare nr. 1CLT 800.010 incheiat cu Ministerul Fondurilor Europene desemnat ca Autoritate de Management pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice.

PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICA PE ANUL 2015

A fost atribuit cercetatorilor Takaaki Kajita (University of Tokyo, Kashiwa, Japan) si Arthur B. McDonald (Queen’s University, Kingston, Canada), Marti 06.10.2015, pentru descoperirea oscilatiilor neutrinilor, prin care s-a dovedit existenta masei pentru aceste particule.

APEL "MOBILITATI PENTRU CERCETATORII DE INALT NIVEL IN FRANTA"

Lansat pentru prima data in 2014, programul „Mobilitati pentru cercetatorii de inalt nivel” face parte dintr-o strategie globala si durabila pentru consolidarea cercetarii si inovării tehnologice franceze si doreste sa promoveze pe plan international potentialul teritoriului francez printr-o implicare a structurilor de cercetare și a institutiilor gazda din Franta.

ROMANIA A FOST ADMISA CA STAT MEMBRU CERN

In cadrul celei de-a 176-a Sesiuni a Consiliului CERN a fost adoptata joi, 18 iunie 2015, prin vot unanim, Rezolutia de admitere a Romaniei ca Stat Membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN) de la Geneva. Procesul de aderare se va incheia dupa ratificarea de catre Romania, prin lege, a Conventiei privind infiintarea CERN si a Protocolului privind privilegiile si imunitatile CERN.

100 DE ROMANI LUCREAZA LA EXPERIMENTUL CARE AR PUTEA DEZLEGA MISTERELE UNIVERSULUI

Potrivit dr. Alexa, la experimentele de la Geneva lucreaza in jur de 100 de persoane detinatoare de pasaport romanesc. Unii au fost trimisi de universitati straine, in timp ce altii au venit datorita unor programe facute de institutii de la noi, precum Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti sau Universitatea de Vest din Timisoara, Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si Institutul de Stiinte Spatiale.

3RD JOINT SYMPOSIUM - 1-2 APRIL 2015, MAGURELE & BUCURESTI, ROMANIA.

Avem placerea de a va invita sa participati, miercuri 1 si joi 2 aprilie 2015, la "Cel de-al Treilea Simpozion Comun IFA-CEA". In cadrul primei sesiuni a Simpozionului, la sediul IFA va avea loc ceremonia semnarii Acordului General de Cooperare pentru Cercetare Stiintifica dintre CEA si IFA. Reinnoirea acordului are o importanta deosebita pentru Romania si Franta, mrcand continuarea unei colaborari care a condus la rezultate remarcabile ale institutiilor participante din cele doua tari.

PREZENTUL CLADESTE VIITORUL PE TEMELIA TRECUTULUI

Simpozionul IFA 2014, desfasurat in data de 18 decembrie a anului trecut, a avut loc intr-un context aniversar aparte: implinirea a 65 de ani de la infiintarea Institutului de Fizica al Academiei Romane.