"Ar fi o fericire sa se inteleaga odata temeinic ca unul din factorii cei mai importanti de formare economica a unei tari este cercetarea stiintifica pura, [...] oricit de paradoxal ar parea la prima vedere." [text integral]
(Horia Hulubei - Fondatorul IFA)

Seminarii

Joi, 12.05.2016

Realizări și perspective ale proiectelor de cercetare privind participarea României la FAIR

Afis Seminar

mai mult ...

PULSE and IMPULSE of ELI

Distinctii IFA

Conferinte

Noutati  

 

IMPORTANT

cern-ro Pe data de 19 mai 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Nr. 96 din 16 mai 2016 pentru aderarea Romaniei la Conventia pentru infiintarea Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN).

[ mai mult ]


20 Mai 2016

 

AUF IFA de azi: revigorarea unei legende a cercetarii ştiinţifice româneşti

Eveniment dedicat aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Institutului de Fizică Atomică (IFA).

[ mai mult ]


19 Mai 2016

 

AUF-RO A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Programului AUF-RO.

[ Mai mult ]


12 Mai 2016

 

AUF-RO PACHET INFORMATII PROGRAM AUF-RO 2016 (TRANSMIS SPRE APROBARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: auf@ifa-mg.ro


06 Mai 2016

 

FAIR-RO A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Subprogramului 5.2 FAIR-RO.

[ Mai mult ]


04 Mai 2016

 

ELI-RO A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Subprogramului 5.1 ELI-RO.

[ Mai mult ]


29 Aprilie 2016

 

ELI-RO A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului EURATOM-RO Fuziune.

[ Mai mult ]25 Aprilie 2016

 

ELI-RO PACHET INFORMATII PROGRAM ELI-RO 2016 (transmis spre aprobare)

Observatiile se pot trimte la adresa: eli@ifa-mg.ro


15 Aprilie 2016

 

F4E-RO A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului F4E-RO din PNCDI III, Programul 5, Subprogramul 5.2. Apelul este deschis in mod continuu pentru noi propuneri de proiecte.

[ Mai mult ]13 Aprilie 2016

 

CEA-RO A fost lansat apelul pentru propuneri de proiecte in cadrul parteneriatului IFA-CEA. Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Mai 2016.

[ Mai mult ]12 Aprilie 2016

 

AUF-RO PACHET INFORMATII PROGRAM AUF-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: auf@ifa-mg.ro


01 Aprilie 2016

 

FAIR-RO PACHET INFORMATII PROGRAM FAIR-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: fair@ifa-mg.ro


25 Martie 2016

 

ELI-RO PACHET INFORMATII PROGRAM ELI-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: eli@ifa-mg.ro


15 Martie 2016

 

CEA-RO PACHET INFORMATII PROGRAM CEA-RO 2016 (SPRE CONSULTARE)

Observatiile se pot trimte la adresa: cea@ifa-mg.ro


10 Martie 2016

 

Euratom Pachet Informatii Program EURATOM-FUZIUNE 2016 (spre consultare)

Observatiile se pot trimte la adresa: euratom_fuziune@ifa-mg.ro


08 Martie 2016

 

cern Astazi, 02 martie 2016, in cadrul Camerei Deputatilor a fost adoptata Legea privind aderarea Romaniei la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN). In urma promulgarii de catre Presedintele Romaniei, legea va fi publicata in Monitorul Oficial.


02 Martie 2016

 

cern-ro A fost lansat Apelul pentru depunerea propunerilor de proiecte in cadrul Modulului CERN-RO din PNCDI III (mai mult).


01 Martie 2016

 

F4E-RO Pachet Informatii Program F4E-RO 2016 (spre consultare)

Observatiile se pot trimte la adresa: f4e@ifa-mg.ro


29 Februarie 2016

 

AUF Parteneriat intre Agentia Universitara a Francofoniei și Institutul de Fizica Atomica

Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) și Institutul de Fizică Atomică (IFA) au încheiat un parteneriat pentru perioada 2015-2020, perioadă acoperită de al 3-lea Plan Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNR III) în scopul finanțării a trei apeluri comune ce vizează susținerea cooperării regionale multilaterale în limba franceză . Acest acord este concretizarea Memorandumului de înţelegere semnat în data de 9 octombrie de 2014 de către ministrul Învățământului Superior și Cercetării, Mihnea Costoiu și rectorul Agenției Universitare a Francofoniei, Bernard Cerquiglini.

[ mai mult ]

[https://www.auf.org/actualites/lagence-universitaire-de-la-francophonie-et-linsti/]


18 Noiembrie 2015

 

IFA Comunicat de presa pentru finalizarearea proiectului POS CCE Magurele HIGH TECH CLUSTER

Asociatia ELI-NP Cluster Inovativ cu sediul in Orasul Magurele, Str. Atomistilor nr.409 Judetul Ilfov, a derulat in intervalul 14.05.2014 - 14.11.2015 proiectul MAGURELE HIGH TECH CLUSTER (MHTC) in baza contractului de finantare nr. 1CLT 800.010 incheiat cu Ministerul Fondurilor Europene desemnat ca Autoritate de Management pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice.

[ mai mult ]


12 Noiembrie 2015

 

EVENIMENTE

ICPEPA 10th International Conference on Photoexcited Processes and Applications (ICPEPA-10)

Conferinta se va desfasura la Brasov in perioada 29 august- 2 septembrie 2016. ICPEPA-10 este organizata de Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei si Universitatea Transilvania din Brasov.

[ http://icpepa10.com/ ]


15 Martie 2016

 

ESFRI KM3NeT 2.0 selectat pentru Planul ESFRI 2016

In cadrul evenimentului de lansare de la Academia Regala Olandeza de Arte si Stiinte din Amsterdam, Forumul European pentru Strategia Infrastructurilor de Cercetare (ESFRI) a anuntat, in data de 10 martie 2016, selectarea KM3NeT 2.0 pentru Planul ESFRI 2016.
[ RO ] [ EN ]


15 Martie 2016

 

Adevarul „Particula lui Dumnezeu sau bosonul Higgs?”

Cercetătorii de la laboratorul CERN din Elveţia au descoperit experimental în 2012 un ingredient fundamental din reţeta Universului: particula elementară Higgs sau bosonul Higgs. Descoperirea era foarte importantă, căci fără această particulă noi nu am fi existat, încât fizicienii teoreticieni care au prezis existenţa particulei cu jumătate de secol în urmă au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în fizică în 2013. Presa din întreaga lume a scris despre această particulă, denumind-o deseori „particula lui Dumnezeu“, sau în engleza „the God particle“. Unii preoţi interpretau descoperirea particulei ca o dovadă a existenţei lui Dumnezeu. Aşa să fie oare?
[ mai mult ]

Autor : Adrian Buzatu10 Martie 2016

 

Market Watch IFA – o legendă vie

„Trecutul este cel mai bun profet al viitorului“, spunea Byron. Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele este un exemplu elocvent în acest sens! IFA (www.ifa-mg.ro) a fost înfiinţat în 1956 din Institutul de Fizică al Academiei, fondat în 1949 sub conducerea savantului Horia Hulubei, care a fost şi primul director IFA. La temelia Trecutului IFA, a acestei citadele a ştiinţei românești, dăltuită în „arhitectura“ unică a pasiunii şi dăruirii pentru cunoaştere, pentru cercetare, stau multe nume şi realizări remarcabile. Printre ele se numară: instalarea primului reactor nuclear VVRS şi a primului ciclotron U120 din Europa de Est, de fabricație sovietică, realizarea primului calculator electronic românesc (CIFA-1, al 8-lea din lume), sub conducerea lui Victor Toma, construirea primului laser (cu gaz) din România (al 4-lea din lume), după o concepție originală a lui Ion Agârbiceanu împreună cu echipa laboratorului de metode optice de la IFA.[ mai mult ]

[ versiune .pdf ]


02 Februarie 2016

 

Alexandru Mihul Alexandru Mihul

Joi 5 noiembrie a incetat din viata Profesorul Alexandru Mihul. Inmormantarea a avut loc la Cimitirul Cernica sambata 14 Noiembrie ora 12. Profesorul Mihul a fost Seful Sectiei de Fizica Energiilor inalte din IFA. Are merite exceptionale in organizarea Fizicii Energiilor Inalte in Romania, fiind initatorul unor colaborari importante cu Dubna, CERN, Perugia, NASA,.. si multe alte laboratoare importante din lume. In laboratorul condus de Academicianul Veksler de la DUBNA, a facut parte din grupul de cercetatori care au descoperit particula anti sigma minus. A efectuat stagii de lucru la CERN, a fost director stiintific la IUCN. Profesorul Alexandru Mihul a predat generatiilor de studenti de la Facultatea de Fizica - Universitatea Bucuresti Fizica Particulelor Elementare, a condus doctorate in domeniu. Profesorul Mihul este coautor la 292 lucrari stiintifice si are un indice Hirsh 43.


20 Noiembrie 2015

 

Premiul Nobel pentru Fizica PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICA PE ANUL 2015

a fost atribuit cercetatorilor Takaaki Kajita (University of Tokyo, Kashiwa, Japan) si Arthur B. McDonald (Queen’s University, Kingston, Canada), Marti 06.10.2015, pentru descoperirea oscilatiilor neutrinilor, prin care s-a dovedit existenta masei pentru aceste particule.
[ Comunicat de presa ] [ Stire ]


07 Octombrie 2015

 

Romania a fost admisa ca Stat Membru CERN

In cadrul celei de-a 176-a Sesiuni a Consiliului CERN a fost adoptata joi, 18 iunie 2015, prin vot unanim, Rezolutia de admitere a Romaniei ca Stat Membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN) de la Geneva. Procesul de aderare se va incheia dupa ratificarea de catre Romania, prin lege, a Conventiei privind infiintarea CERN si a Protocolului privind privilegiile si imunitatile CERN.
[ mai mult ]


22 Iunie 2015

 

100 de romani lucreaza la experimentul care ar putea dezlega misterele Universului

Potrivit dr. Alexa, la experimentele de la Geneva lucreaza in jur de 100 de persoane detinatoare de pasaport romanesc. Unii au fost trimisi de universitati straine, in timp ce altii au venit datorita unor programe facute de institutii de la noi, precum Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti sau Universitatea de Vest din Timisoara, Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si Institutul de Stiinte Spatiale.
[ mai mult ]


20 Aprilie 2015

 

3rd JOINT SYMPOSIUM - 1-2 April 2015, Magurele & Bucuresti, Romania.

Avem placerea de a va invita sa participati, miercuri 1 si joi 2 aprilie 2015, la "Cel de-al Treilea Simpozion Comun IFA-CEA". In cadrul primei sesiuni a Simpozionului, la sediul IFA va avea loc ceremonia semnarii Acordului General de Cooperare pentru Cercetare Stiintifica dintre CEA si IFA. Reinnoirea acordului are o importanta deosebita pentru Romania si Franta, mrcand continuarea unei colaborari care a condus la rezultate remarcabile ale institutiilor participante din cele doua tari

[ Invitatie ] [ Afis ]


26 Martie 2015

 

Market Watch Prezentul cladeste viitorul pe temelia trecutului
Simpozionul IFA 2014, desfasurat in data de 18 decembrie a anului trecut, a avut loc intr-un context aniversar aparte: implinirea a 65 de ani de la infiintarea Institutului de Fizica al Academiei Romane
[ versiune .pdf ]


23 Februarie 2015

 

Logo IFA SIMPOZION IFA 2014

Joi, 18.12.2014, ora 10, Sala de Consiliu IFA (Bloc Turn)
Revenim asupra anuntului privitor la Simpozionul "IFA 2014".
Unul dintre momentele evenimentului il constituie acordarea Premiului IFA pentru rezultate deosebite la olimpiadele internationale de fizica. Datorita faptului ca lotul olimpic a fost anuntat ca Miercuri 17 Decembrie va fi premiat la Parlament exact in intervalul orar in care era invitat la evenimentul IFA, suntem nevoiti sa reprogramam Simpozionul "IFA 2014" in ziua de Joi 18 Decembrie 2014, ora 10.

[ Invitatie ]

[ Afis ]

[ IFA 2014 ][ Foto 1 ] [ Foto 2 ] [ Foto 3 ] [ Foto 4 ] [ Foto 5 ] [ Foto 6 ]

[ Foto 7 ] [ Foto 8 ] [ Foto 9 ] [ Foto 10 ] [ Foto 11 ]

[ Foto 12 ] [ Foto 13 ] [ Foto 14 ] [ Foto 15 ] [ Foto 16 ]

Cu ocazia Simpozionului "IFA 2014", incepand cu data de 8 decembrie 2014, va avea loc expozitia de pictura "Spacetime - emotion fields" semnata de Diana Mavi. Lucrarile sunt realizate intr-o noua abordare interdisciplinara, fiind dezvoltate cu ajutorul teoriilor stiintifice din fizica teoretica, in colaborare cu Profesor Dr. Marian Apostol (IFIN-HH, IFA) si Profesor Dr. Mihai Ganciu-Petcu (INFLPR). Expozitia se va desfasura in sala de protocol a Institutului de Fizica Atomica, si va fi deschisa pana pe data de 19 decembrie 2014. [ Afis expozitie ]


11 Decembrie 2014

 

Craciun 2014 Conferinta de Craciun - De aici spre eternitate

Conferintele de Craciun ale Royal Institution au fost inaugurate de Michael Faraday in anul 1825, cand exista doar prea putina preocupare pentru educatia stiintifica a tinerilor, dar si a populatiei in general. Au avut loc de atunci in fiecare an, cu exceptia anilor celui de al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1966, Conferințele de Craciun au fost televizate de BBC. In spiritul conferintelor organizate de Royal Institution, Romania devine astfel prima tara din afara Marii Britanii care organizeaza asemenea manifestări publice. [ Poster ] | [ Program ]


02 decembrie 2014

 

Horia Scutaru HORIA SCUTARU (1943-2014)

In ziua de 22 noiembrie 2014 s-a stins din viata Acad. Horia Scutaru-Ungureanu, personalitate de seamã a fizicii din Romania. [ Mai mult ]


25 noiembrie 2014

 

Francofonie Burse doctorale si postdoctrale "Eugen Ionescu" 2014-2015

A fost lansat apelul pentru bursele doctorale si postdoctrale "Eugen Ionescu" 2014-2015. Agentia Universitara a Francofoniei (AUF) a anuntat deschiderea apelului pentru burse doctorale si postdoctorale în Romania, in cadrul Programului "Eugen Ionescu" [ Mai mult ]


21 Noiembrie 2014

 

Director CERN Consiliul CERN a ales noul Director General

Geneva, 4 Noiembrie 2014. In cadrul celei de-a 173 - a Sesiuni Inchise a Consiliului CERN a fost numita in functia de Director General al CERN Dr. Fabiola Gianotti, fiziciana de origine italiana. Este pentru prima data in istoria CERN cand o femeie este numita Director General al Organizatiei. Numirea oficiala se va face in cadrul Sesiunii Consiliului din luna decembrie, iar mandatul de cinci ani al noului Director General CERN va incepe in 1 ianuarie 2016
[ Mai multe ]


05 Noiembrie 2014

 

Premiul Nobel pentru Fizica PREMIUL NOBEL PENTRU CHIMIE PE ANUL 2014

a fost atribuit cercetatorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell si William E. Moerner, a anuntat, Miercuri 08.10.2014, Academia Regala de Stiinte din Suedia.
[ Comunicat de presa ] [ Stire ]


09 Octombrie 2014

 

Premiul Nobel pentru Fizica PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICA PE ANUL 2014

a fost atribuit cercetatorilor Isamu Akasaki, Hiroshi Amano, si Shuji Nakamura, a anuntat, Marti 07.10.2014, Academia Regala de Stiinte din Suedia.
[ Comunicat de presa ] [ Stire ]


09 Octombrie 2014

 

Seminar Septembrie Seminar IFA - Joi 25 septembrie 2014, ora 11:00, Cladirea IFA, Etaj 9, Sala de Consiliu

Managementul Inovarii de la Evaluarea Portofoliului la Comercializarea Proprietatii Intelectuale (prezentat de Dr. Adrian Serban) [ mai mult ]


24 Septembrie 2014

 

Noaptea Cercetatorilor 2014 Noaptea Cercetatorilor 2014

Locul de desfasurare: Parcul Tineretului
Data: Vineri, 26 septembrie 2014.Septembrie 2014

 

Olimpiada Astrofizica 2014 Rezultatele obtinute de echipele Romaniei la cea de-a 8-a Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica

Romania a castigat sase medalii de aur si patru de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica, organizata la Suceava. Romania a participat cu doua echipe formate din cate cinci concurenti.
Denis TURCU – medalie de aur – castigator absolut
Tudor Costel CRETU – medalie de aur si premiul special la proba teoretica
Iustina CRACIUN – medalie de aur si premiul pentru organizare olimpiada
Paul Andrei DRAGHIS – medalie de aur
Andrei CUCEU – medalie de aur
Andrei RADUC – medalie de aur
Dan Stefan ENICEICU - medalie de argint
Tudor SUCIU – medalie de argint
Catalina MIRITESCU – medalie de argint
Augustin IONESCU – medalie de argint

[ Mai multe ]


11 August 2014

 

Olimpiada Fizica 2014 Rezultatele obtinute de echipa Romaniei la cea de-a 45-a Olimpiada Internationala de Fizica

FRUNZA Cristian Alexandru - medalie de aur
ENICEICU Stefan - medalie de aur
TURCU Denis - medalie de argint
CRETU Tudor - medale de argint
GAITAN Gabriel - medalie de bronz

Toti sunt elevi la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Echipa Romaniei este una dintre putinele echipe in care toti cei cinci participanti au luat medalii.
Cea de-a 45-a editie a Olimpiada a avut loc la Astana in Kazahstan , intre 13 si 21 iulie. Au participat echipe de cate cinci elevi din 84 de tari. [ Interviuri ]

Fotografii de la sosirea medaliatilor in tara:
[ Foto 1 ] (Mama Eniceicu Stefan, Eniceicu Stefan, Denis Turcu, Florin Dorian Buzatu)
[ Foto 2 ] (Eniceicu Stefan, Denis Turcu, Florin Dorian Buzatu)
[ Foto 3 ] (Eniceicu stefan, Denis Turcu, Florin Dorian Buzatu)
[ Foto 4 ] (Eniceicu Stefan, Denis Turcu)
[ Foto 5 ] (Denis Turcu, Florin Dorian Buzatu, Eniceicu Stefan)


22 Iulie 2014

 

Olimpiada Tuymaada Noi succese pentru olimpicii romani: 11 medalii la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara

Olimpicii romani au obtinut unsprezece medalii, din care sase medalii de aur, patru medalii de argint si o medalie de bronz, la a XXI-a editie a Olimpiadei Internationale Pluridisciplinare Tuymaada.

[ detalii ]


14 Iulie 2014

 

Olimpiada Premii Olimpiada Nationala 2014

Olimpicii nationali la Fizica, Astronomie si Astrofizica. Listele cu olimpicii nationali pentru alte discipline pot fi accesate pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale.

[ Olimpici Fizica ]
[ Olimpici Astronomie si Astrofizica ]


12 Iunie 2014

 

Olimpiada Trei medalii de argint si doua mentiuni speciale, la participarea in premiera a Romaniei la Olimpiada de Fizica a Asiei

Lotul olimpic al Romaniei a obtinut trei medalii de argint si două mentiuni la prima participare la Olimpiada de Fizica a Asiei, care a avut loc in perioada 11-18 mai, in Singapore.
[ mai mult ]


20 Mai 2014

 

CERN Turkey to become Associate Member State of CERN

CERN Director General Rolf Heuer and Mr Taner Yildiz, Minister for Energy and Natural Resources of the Republic of Turkey today signed an agreement admitting Turkey to CERN Associate Membership, subject to ratification by the Grand National Assembly of Turkey, the Meclis.
[ more ]


13 Mai 2014

 

Mihnea Costoiu Mihnea Costoiu: In iunie s-ar putea inaugura un laser de mare putere la Magurele

Un laser de mare putere de 1 petawatt ar putea intra in functiune in iunie anul acesta, la Magurele, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu. [ mai mult ]


08 Mai 2014

 

Ionel Vlad Ionel Valentin Vlad, noul presedinte al Academiei Romane

Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist si doctor inginer, a fost ales presedinte al Academiei Romane, marti, in Adunarea Generala a forului cultural si stiintific la care au participat membrii titulari, corespondenti si cei de onoare din tara. [ mai mult ]


09 Aprilie 2014

 

CERN CERN and ESA sign cooperation agreement

At a ceremony today at Geneva airport, CERN and ESA signed a framework agreement for future cooperation on research and technology in areas of mutual interest. Future areas may include the development and characterization of innovative materials for applications in extreme conditions and for cutting-edge scientific performances, the development of new micro-technologies to be applied in miniaturized distributed sensor systems and the development and testing of high-performance detectors for high-energy physics experiments and space payloads.
[ more ]


31 Martie 2014

 

CERN 60 CERN celebrates 60 years of science for peace

CERN is celebrating 60 years of science for peace in 2014, with events at the Organization's Geneva laboratory and in its Member States. Festivities will focus on two key events.
The first is on 1 July at UNESCO Headquarters in Paris, where the Organization’s 12 founding members established the CERN Convention on 1 July 1953.
The second marks CERN’s 60th birthday, 29 September, the date on which the Convention was ratified 60 years ago and the Organization formally came into existence. It will be celebrated in Geneva. CERN’s membership has now grown to 21 states, with many countries from beyond Europe also taking part.
[ more ] [ CERN 60 website]


18 Aprilie 2014

 

MEN Sesiune informativa "European Research Council (ERC) si EURATOM" - 5 Martie 2014

Ministerul Educatiei Nationale impreuna cu Institutul de Fizica Atomica (IFA) organizeaza o sesiune de informare cu privire la Programul Consiliului European de Cercetare (ERC) si EURATOM din Programul Cadrul European Orizont 2020 in data de 5 martie 2014. [ mai mult ]

Prezentari


27 Februarie 2014

 

CERN Romania va deveni, din 2015, membru cu drepturi depline al CERN

Domeniul cercetarii stiintifice este unul important pentru Executiv, Romania urmand să devina, incepand cu anul 2015, membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN), a declarat, luni, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica şi Dezvoltare Tehnologica. [ mai mult ]


18 Februarie 2014

 

ESHEP 2014 The 2014 European School of High-Energy Physics

In perioada 18 iunie - 1 iulie 2014 va avea loc, la Garderen, in Olanda, "Scola Europeana de Fizica Energiilor Inalte (ESHEP)". Data limita pentru inscriere este 21 februarie 2014. [ mai mult ]


12 Februarie 2014

 

Market Watch IFA intre valorile trecutului si sperantele viitorului

De obicei, cand oamenii vorbesc despre traditie se refera la ceva ce tine de trecut. Din punctul meu de vedere, ea nu ramane sigilata intr-un timp apus, revolut, ci strabate prezentul intr-o anumita maniera, ca un fir calauzitor. In traditie se afla resortul mental, afectiv si spiritual ce orienteaza, adesea in forme mai putin vizibile, optiunile, deciziile si comportamentele noastre. [ mai mult ]

[ versiune .pdf ]


11 Februarie 2014

 

CERN CERN to admit Israel as first new Member State since 1999

Following a resolution unanimously adopted at today's 169th session of the CERN Council, CERN is set to admit Israel as the Organization's 21st Member State. Israeli Membership will be effective from the date on which Israel formally notifies UNESCO that it has ratified the CERN Convention.
[ more ]


12 Decembrie 2013

 

Logo IFA SIMPOZION IFA 2013

Marti, 17 Decembrie 2012, ora 11, Sala de Consiliu IFA (Bloc Turn)

[ Invitatie ]

[ Afis ]

[ Prezentari ]

[ Fotografii ]


10 Decembrie 2013

 

CERN CERN receives the Prince of Asturias Award

CERN, along with Peter Higgs and François Englert, will today receive the Prince of Asturias Award for "the theoretical prediction and experimental detection of the Higgs boson."
[ more ]


30 Octombrie 2013

 

Nobel Romanian researchers are proud to be part of the ATLAS experiment that lead to this year Nobel prize

A strong Romanian group is involved in ATLAS since 1992. Today the Romanian participation in the ATLAS experiment is made up from various contributions from IFIN-HH Bucharest, ITIM Cluj Napoca, University Politehnica of Bucharest and West University of Timisoara, grouped in the ATLAS Romanian Cluster.
[ mai mult ]


17 Octombrie 2013

 

Lege pentru Magurele Lege pentru Magurele

Mihnea Costoiu spera ca, in urmatoarele luni, sa fie adoptat cadrul legal prin care Magurele sa fie declarat "oras al stiintei, oras al luminii"
[ mai mult ]


16 Octombrie 2013

 

Premiul Nobel pentru Fizica PREMIUL NOBEL IN FIZICA PE ANUL 2013

a fost acordat profesorilor François Englert si Peter Higgs pentru descoperirea teoretica a unui mecanism care contribuie la intelegerea originii masei particulelor subatomice, mecanism care a fost confirmat si experimental la Marele Accelerator Hadronic de la CERN in cadrul experimentelor ATLAS si CMS.
[ more ] [ CERN ]


09 Octombrie 2013

 

Marin Ivascu MARIN IVASCU (1931-2013)

Va anuntam cu tristete disparitia Profesorului Marin Ivascu, personalitate marcanta a fizicii din Romania, Director General al IFIN-HH (1977-1989).
Ceremonia religioasa va avea loc in data de 9 octombrie a.c. ora 12:00 la Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril (Ghencea), urmata de inmormantare la Cimitirul Ghencea 2 (Domnesti). [ Necrolog ]


07 octombrie 2013

 

Ucraina Ukraine to become Associate Member State of CERN

Geneva 3 October 2013. CERN1 Director General Rolf Heuer and Mr. Kostyantyn Ivanovych Gryschenko, Vice Prime Minister of Ukraine today signed a document admitting Ukraine to CERN Associate Membership, subject to ratification by Ukraine's Parliament, the Verkhovna Rada.
[ more ]


03 octombrie 2013

 

Olimpiada Astronomia 2013 Rezultate istorice la Olimpiada de Astronomie

Lotul olimpic al Romaniei a obtinut cele mai bune rezultate din istoria participarilor la Olimpiada Internationala de Astronomie, respectiv sapte medalii, dintre care doua medalii de aur, doua medalii de argint si trei medalii de bronz. [ mai mult ]


17 septembrie 2013

 

Burse Franta Burse acordate de Ambasada Frantei la Bucuresti pentru tineri cercetatori de pe Platforma Magurele

S-a prelungit termenul limita pentru depunerea dosarelor de concurs pentru acordarea, cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania, a celor doua burse post-doctorale pentru tinerii cercetatori romani: 16 Septembrie 2013. [ Anunt ]


21 august 2013 (actualizat 9 septembrie)

 

Olimpic Fizica Olimpic medaliat cu aur la fizica: Dintre bani, bucurie si timp, aleg timpul

Romania are zeci de elevi medaliati la olimpiade internationale, in toate domeniile. Unul dintre ei este Cristian Andronic, absolvent al Liceului de Informatica din Bucuresti, care din toamna va invata la Universitatea Princeton din SUA. [ mai mult ]


12 august 2013

 

Olimpiada Internationala de Astronomie Astrofizica 2013 Performanta a elevilor romani: Cinci medalii la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica

Echipa Romaniei, participanta la a VII-a editie a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, a obtinut cel mai bun rezultat din istoria participarii la aceasta competitie: doua medalii de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz. [ mai mult ]


06 august 2013

 

Silviu Olariu SILVIU OLARIU (1955-2013)

La data de 3 August 2013 s-a stins din viata, la numai 58 de ani si in mod cu totul neasteptat, Dr. Silviu OLARIU, cercetator stiintific gr. I la IFIN-HH, ale carui contributii stiintifice de exceptie, pasiunea si daruirea pentru fizica, vor ramane vesnic in amintirea celor care l-au cunoscut, a Platformei Magurele si a Fizicii Romanesti.


05 august 2013

 

Olimpiada Internationala de Fizica 2013 Succes al elevilor romani la Olimpiada Internationala de Fizica

Olimpicii romani au reusit un nou rezultat de exceptie in concursurile internationale pe discipline: cinci medalii, dintre care doua medalii de aur si trei de argint, la a 44-a editie a Olimpiadei Internationale de Fizica. [ mai mult ]


17 iulie 2013

 

Noaptea Cercetatorilor 2013 Noaptea Cercetatorilor 2013

Pe 27 Septembrie 2013, in 300 de orase din Europa, va avea loc evenimentul "Noaptea Cercetatorilor" al carui scop este sa promoveze stiinta in randul publicului larg. In Romania, acesta se va desfasura in Bucuresti-Magurele, Iasi, Timisoara, Craiova, Cluj, in locatii din centrele oraselor si din campusurile universitare. "Noaptea Cercetatorilor" se organizeaza in toate tarile Uniunii Europene cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin fondurile FP7. Evenimentul este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in colaborare cu Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Craiova, precum şi Institutul de Fizica Atomica si Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul http://noapteacercetatorilor.uaic.ro.


19 iunie 2013

 

Consortiu ELI ELI Delivery Consortium founded as International Association

The Extreme Light Infrastructure (ELI), has been established as an International Association during a notarial ceremony on April 11, 2013 in Brussels, Belgium. [ more ]


22 aprilie 2013

 

Mediafax Laureatii Galei MEDIAFAX 2013

Jurnalistul Liviu Dadacus a acordat Premiul pentru fortarea limitelor echipei de la Magurele care a adus in Romania cel mai puternic laser din lume. Florin Buzatu, Andrei Dorobantu, Nicolae Victor Zamfir, Marius Enachescu si Adrian Curaj sunt parte a unui proiect care in 2012 a atras nu doar fonduri europene, ci si tehnologie de ultima ora in Romania si au reusit sa valorifice aici talentul si stiinta fizicienilor romani. [ mai mult ]


21 februarie 2013

 

Cristu MIRCEA CRISTU
21.04.1932 - 01.02.2013


La data de 01 Februarie 2013 s-a stins din viata Dr. MIRCEA CRISTU, cercetator remarcabil in Fizica Nucleara, lider al unui grup de cercetare din cadrul Laboratorului de Reactii Nucleare (1955-1966), cercetator principal in cadrul Departamentului de Fizica Teoretica (1966-1997).

Dupa anul 1993 a fost nominalizat si ca Ofiter de Legatura INIS (International Nuclear Information System) pentru Romania.

[ Necrolog ][ Raspuns IAEA-INIS ]


01 februarie 2013

 

Logo IFA SIMPOZION IFA 2012

Miercuri 19 Decembrie 2012, ora 11, Sala de Consiliu IFA (Bloc Turn)

[ Invitatie ]

[ Afis ]

[ Fotografii ]


11 Decembrie 2012

 

Dumitru Mihalache Dumitru Mihalache (IFIN-HH) a fost ales "Fellow of the Optical Society" (OSA), USA

[ mai mult ]


26 Noiembrie 2012

 

IFA CEA Comunicat de Presa

Simpozion dedicat prezentarii proiectelor comune de cercetare aflate in derulare in cadrul parteneriatului dintre IFA-Romania si CEA-Franta
[ Romanian ] [ French ]


23 Octombrie 2012

 

IFA CEA Comunicat de Presa

Proiecte comune de cercetare in cadrul parteneriatului dintre IFA-Romania si CEA-Franta.
[ Romanian ] [ French ]


12 Octombrie 2012

 

Premiul Nobel pentru Fizica PREMIUL NOBEL IN FIZICA PE ANUL 2012

a fost acordat fizicienilor Serge Haroche (de la Colegiul din Franta, Paris si de la Scoala Normala Superioara din Paris) si David J. Wineland (de la Institutul National de Standarde si Tehnologii, CO, S.U.A. si de la Universitatea din Colorado, Boulder, CO, S.U.A.) pentru metodele experimentale revolutionare, metode care primit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale.
[ mai mult ] [ video ]


10 Octombrie 2012

 

2nd JOINT SYMPOSIUM - 17-18 October 2012, Magurele (IFA Council Room), Romania.

The Symposium is dedicated to the progress of the running projects funded under the IFA-CEA General Agreement for Scientific Research, the presentation of the obtained results and the perspectives of the collaborations.


08 octombrie 2011

 

ELI-NP EC Comisia Europeana aproba finantarea proiectului ELI-NP

In data 18 Septembrie 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure) - NP (Nuclear Physics).

Proiectul "Infrastructura luminii extreme" are scopul de a construi trei centre internationale de cercetare (in Romania, Cehia si Ungaria) pe trei "piloni" (aplicatii in fizica nucleara, ale fasciculelor de radiatie de mare putere si investigarea fenomenelor ultra-rapide).

"Pilonul " romanesc ELI-NP (ELI - Nuclear Physics) este coordonat de Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si va fi construit pe Platforma Magurele (la sud-vest de Bucuresti). Se asteapta ca acesta sa fie complet operational in anul 2015.

[ Comunicat de presa ]


18 Septembrie 2012

 

Medc Workshop on basic aspects of fusion plasma physics

In perioada 20 - 22 Septembrie 2012, se va desfasura Simpozionul "Workshop on basic aspects of fusion plasma physics" organizat in cadrul Zilelor Asociatiei EURATOM - MEdC Romania. Workshop-ul este organizat in onoarea Domnului Profesor Radu Balescu.

[ Mai mult ]


18 Septembrie 2012

 

ICNAAM 2012 ANIVERSARE Profesor Liviu Ixaru

In onoarea Domnului Profesor Liviu Ixaru, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, se va desfasura Simpozionul "Numerical methods and computational procedures for special problems in physics and chemistry", organizat de catre Profesor Beatrice Paternoster (Universitatea Salerno, Italia) in cadrul Conferintei Internationale ICNAAM 2012. Conferinta va avea loc la Kos (Grecia), in perioada 19-25 septembrie 2012.

Cu ocazia aceluiasi eveniment, a fost publicat articolul "Present state-of-the-art in exponential fitting. A contribution dedicated to Liviu Ixaru on his 70th birthday", Beatrice Paternoster, Computer Physics Communications, Volume 183, Issue 12, December 2012, Pages 2499-2512.

[ http://www.icnaam.org/ ; http://www.netlib.org/na-digest-html/12/v12n10.html#15/ ; http://www.nipne.ro/research/awards/liviu_ixaru_conf.php ]

[ Present state-of-the-art in exponential fitting. A contribution dedicated to Liviu Ixaru on his 70th birthday ]


16 Septembrie 2012

 

Jocurile Paralimpice Bozonul Higgs isi face aparitia si la Jocurile Paralimpice de la Londra

La deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Londra, stadionul Olimpic a fost transformat, pentru cateva ore, in Marele Accelerator Hadronic (LHC) de la CERN. Jocurile de lumini create in jurul stadionului au reprezentat diferite particule care sunt accelearate la LHC. In tot acest timp, cosmologul Stephen Hawking a descris importanta descoperirilor realizate la LHC, care vor "schimba perceptia noastra despre lume...".

Baloane uriase, in forma de mere, s-au ridicat deasupra stadionului pentru a sugera ideea de gravitatie a lui Newton. Printr-o umbrela gigant, in flacari, a fost reprezentata imaginea Big Bang-ului (Marea Explozie), iar prin dansul umbrelelor argintii s-a incercat o descriere a bosonului Higgs.

In urma cu o luna, la ceremonia deschiderii Jocurilor Olimpice a fost prezentat fostul cercetator CERN Tim Berners-Lee, inventatorul internetului in anul 1989.

[ CERN ] [ Ceremonia JO ]


03 Septembrie 2012

 

EUCMOS 31st European Congress on Molecular Spectroscopy

To be held at the Babes,-Bolyai University (Campus Economica), Cluj-Napoca, Romania, between August 26-31, 2012.

[ Mai mult ]


29 August 2012

 

radiatie cosmica 100 de ani de la descoperirea radiatiei cosmice

In data de 7 August 1912, utilizand un balon cu aer, fizicianul Victor Hess s-a inaltat la altitudinea de 5300 m. Aici, fizicianul a constatat existenta unei diferente de trei ori mai mare a ratelor de ionizare fata de cele prezente la nivelul marii.
S-a dovedit ca Hess descoperise o sursa naturala de particule cu energie inalta: radiatia cosmica.

[ Mai mult ]


07 August 2012

 

Higgs Boson-ul descoperit la CERN apropie de final "vanatoarea" Higgs-ului

In data de 4 Iulie 2012 experimentele ATLAS si CMS de la CERN au prezentat ultimele rezultate obtinute privind mult-cautatul bozon Higgs. Ambele experimente au indicat faptul ca, in zona maselor de 126 GeV, se afla o noua particula, particula care ar putea fi bozonul Higgs.

[ Mai mult ] [ Despre Bozonul Higgs ] [ ATLAS ] [ CMS ]


05 Iulie 2012

 

Job Shadow Day Job Shadow

In data de 23 Mai a avut loc cea de-a 10-a editie a programului de educatie pentru orientare profesionala Junior Achievement Job Shadow. Acest program ofera elevilor o imagine reala a comunitatii de afaceri si a locurilor de munca din Romania. Facilitarea accesului elevilor la experienta din mediul business duce la apropierea scolii de viata reala, subliniind,o data in plus, valoarea educatiei pentru orientarea profesionala a tinerilor.
La aceasta editie a programului au participat, la nivel national, 3700 de elevi din clasele a XI - a si a XII - a din aproximativ 200 de institutii de invatamant, si peste 650 de companii si institutii.
In Bucuresti, mai mult de 200 de elevi din 22 de institutii de invatamant au devenit pentru o zi "umbra" angajatilor din 52 de companii si institutii partenere.
Institutul de Fizica Atomica, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Institutul de Stiinte Spatiale si Facultatea de Fizica s-au numarat printre institutiile partenere in program, oferind elevilor interesati de domeniul fizicii oportunitatea de a participa la discutii cu cercetatori din aceste institutii.
Astfel, elevele Alexandra Constantinescu si Florina Andreea Ion, clasa a XI-a la Colegiul National "Spiru Haret" din Bucuresti au petrecut aceasta zi in universul astronomiei si astrofizicii.
Ziua dedicata programului "Job Shadow" s-a incheiat cu evenimentul "Business Hall of Fame in Romania", la care elevele au participat impreuna cu directorul Institutului de Fizica Atomica.

[ Fotografii ] [ Jaromania ] [ Job Shadow ]


23 Mai 2012

 

Magurele Magurele - Lumina Extrema. Generatia viitoare alege!

In data de 4 Mai 2012, elevii Scolii 149 (clasele I, III si IV) din Bucuresti au fost invitati de Institutul de Fizica Atomica si Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate pe platforma Magurele, unde au vizitat Institutul pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Institutul pentru Fizica Materialelor, Institutul pentru Fizica Laserilor si a Radiatiei si Institutul pentru Fizica Pamantului. La sfarsitul vizitei acestia au participat la o discutie cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, profesor universitar doctor Dragos Ciuparu.
[ Foto Clasa I ] [ Foto Clasa III ] [ Foto Clasa IV ]


14 Mai 2012

 

Nuclear 2012 Nuclear 2012 The 5th Annual International Conference on Sustainable Development through Nuclear Research and Education

16-18 Mai 2012 (Pitesti, Romania)
[ Mai mult ]


12 Mai 2012

 

Apostol Twenty Lectures on Physics

M Apostol a publicat recent cartea Twenty Lectures on Physics (Writings on Theoretical Physics) la editura Lambert Academic Publishing (234 pagini, 978-3-8465-8512-2) "The book collects a series of personal Lectures on Physics which, the author believes, are very different from what people would normally expect from a professor". [ Vezi coperta ]

De asemenea, M Apostol a publicat recent Studies in Theoretical Physics, Selected Works, vols 1, 2 (Elsevier, cca 2x400 pagini), ce cuprind articole stiintifice publicate de autor intre 1972-2012.


26 Martie 2012

 

IFA CEA Comunicat de Presa

Noi proiecte comune de cercetare in cadrul parteneriatului dintre IFA-Romania si CEA-Franta.
[ Mai mult ]


15 Februarie 2012

 

Burse Doctorale BURSE DOCTORALE IN DOMENIUL ENERGIEI DURABILE

Camera de Comert, de Industrie si de Agricultura Franceza din Romania (CCIFER), in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) au lansat, pe data de 7 Februarie 2012, un apel la transmiterea de candidaturi pentru obtinerea a trei burse doctorale in domeniul energiei durabile.
[ Mai mult ]


12 Februarie 2012

 

Satelit Goliat Lansarea satelitului romanesc GOLIAT

Lansarea rachetei Vega s-a incheiat cu succes. Separarea Nanosatelitul GOLIAT a avut loc la 13:12 ora Romaniei.
[ mai mult ]

Lansarea satelitului romanesc GOLIAT va avea loc luni, 13 februarie 2012, din Guyana Franceza - Centrul Spatial Guyana (CSG), intre 12h-14h orele Romaniei. Dr. Marius-Ioan Piso, presedintele si directorul general al Agentiei Spatiale Romane (ROSA) va fi prezent la fata locului. Lansarea va putea fi urmarita live din sala de seminar ROSA. Echipele de control al misiunii vor fi la Magurele la centrul de control comun ROSA - Institutul de Stiinte Spatiale.
[ mai mult ]

[ Site ROSA ]


12 Februarie 2012

 

Market Watch

IFA intre valorile trecutului si sperantele viitorului

Pentru Institutul de Fizica Atomica (IFA) de pe Platforma Magurele, anul 2011 s-a incheiat intr-o nota festiva marcata de doua manifestari: desfasurarea unui atelier de creatie tehnico-stiintifica destinat elevilor si simpozionul "IFA 2011". [ mai mult ]


07 Februarie 2012

 

EPS NICOLAE-VICTOR ZAMFIR ESTE NOUL PRESEDINTE AL DIVIZIEI DE FIZICA NUCLEARA

Nicolae Victor Zamfir este noul presedinte al Diviziei de Fizica Nucleara a Societatii Europene de Fizica. Dr. Nicolae Zamfir a preluat functia la data de 1 ianuarie a acestui an.
[ mai mult ] [ more ]


25 Ianuarie 2012

 

CEA Doctorat Irtelis - Program International pentru Doctorat

Programul International pentru Doctorat, creat de catre Divizia pentru Stiintele Vietii a Comisariatului pentru Energie Atomica si Energii Alternative (CEA), Franta, este destinat studentilor care doresc sa isi elaboreze teza de doctorat in cadrul uneia din echipele de cercetare ale diviziei. In perioada sesiunii de recrutare din anul 2012 va fi acordat un numar de burse cuprins intre 20 si 25. Termenul limita de aplicare on-line este 11 Martie 2012.
[ mai mult ]


25 Ianuarie 2012

 

Atelier Creatie Atelier scolar de creatie tehnico-stiintifica

Luni 19 Decembrie 2011, ora 10, in Sala de Consiliu IFA (Bloc Turn), Institutul de Fizica Atomica, in colaborare cu Facultatea de Fizica, Colegiul National "Grigore Moisil" - Bucuresti, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", a organizat un atelier scolar de creatie tehnico-stiintifica la care au participat elevi din clasele a VI-a, a X-a, a XI-a de la Colegiul National "Grigore Moisil" - Bucuresti.

[ Foto & video ]


19 Ianuarie 2012

 

Logo CERN Stadiul cercetarilor la CERN asupra bosonului Higgs

In seminarul stiintific din data de 13.12.2011 al experimentelor ATLAS si CMS aflate in desfasurare la CERN a fost prezentat stadiul cercetarilor privitoare la bosonul Higgs. Principala concluzie a analizei datelor experimentale este aceea ca, daca aceasta particula miraculoasa exista cu adevarat, ar trebui sa aiba masa cuprinsa in domeniul 115 - 130 GeV. In stadiul actual, dovezile experimentale nu sunt inca suficiente pentru ca fizicienii sa poata formula o concluzie finala. [ Mai mult ] [ More ]


14 Decembrie 2011

 

Logo IFA SIMPOZION IFA 2011

Miercuri 21 Decembrie 2011, ora 10, Sala de Consiliu IFA (Bloc Turn)

[ Invitatie ]

[ Afis ]

[ Fotografii ]

[ Prezentari ]

[ Brosura IFA 2011 ]


30 Noiembrie 2011

 

Market Watch

PRIMA STRATEGIE A CERCETARII DE FIZICA DIN ROMANIA CONSOLIDEAZA INTELIGENT VIITORUL DOMENIULUI

O treime din lucrarile stiintifice publicate in reviste ISI provin in ultimul deceniu din partea fizicii. Aproximativ 50% din totalul citarilor obtinute de publicatiile cu autori romani vin din granitele acestui domeniu. [ mai mult ]


31 Octombrie 2011

 

WANO CNE CERNAVODA IN TOPUL CENTRALELOR NUCLEARE DIN INTREAGA LUME

In statistica WANO de la sfarsitul trimestrului II 2011 pentru UCF (Unit Capability Factor) calculat pe 3 ani, unitatile Cernavoda se prezinta cu urmatoarele valori: Unitatea 1 - 95.94% si Unitatea 2 - 93.89%.
[ mai mult ]


20 Octombrie 2011

 

IFA-CEA Call OPEN CALL FOR JOINT PROJECT PROPOSALS IN THE FRAME OF THE GENERAL COOPERATION PROGRAMME BETWEEN IFA - ROMANIA AND CEA - FRANCE

Documents of the Call are available on web page http://www.ifa-mg.ro/cea.

The deadline for submission of proposals for joint R&D projects is November 4, 2011.


04 Octombrie 2011

 

Premiul Nobel pentru Fizica PREMIUL NOBEL IN FIZICA PE ANUL 2011

a fost acordat pentru descoperirea expansiunii accelerate a Universului prin observari asupra supernovelor departate.
[ mai mult ]


04 Octombrie 2011

 

Neutrini mai rapizi decat lumina?

Colaborarea OPERA (laboratorul Gran Sasso Italia) supune comunitatii stiintifice dezbaterea unui subiect cu totul controversat, si anume faptul ca viteza de deplasare a neutrinilor ar putea fi mai mare decat viteza luminii.

Rezultatele experimentului OPERA se bazeaza pe observarea a peste 15.000 de evenimente, masurate la Gran Sasso, si se pare ca neutrinii se deplaseaza cu o viteza de 20 parti per milion mai mare decat viteza luminii. Avand in vedere consecintele unui astfel de rezultat sunt necesare noi masuratori independente care sa confirme sau sa infirme acest efect.

Mai mult:
[ CERN ] [ Articol ]


26 Septembrie 2011

 

Editia 2011 a ESHEP si Expo CERN in Romania

In perioada 7-20 septembrie 2011, la Cheile Gradistei Moeciu-Bran, se desfasoara, in premiera pentru Romania, editia 2011 a Scolii Europene de Fizica Energiilor Inalte (ESHEP). [mai mult]

In perioada 29 august - 3 octombrie 2011 Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti va fi gazda Expozitiei LHC (Large Hadron Collider), "Cunoastere fara frontiere". Expozitia CERN poate fi vizitata zilnic intre orele 10.00 - 17.00, iar in perioada 15-26 septembrie, intre orele 10.00-23.00. [mai mult]

Comunicatul de presa al ANCS despre Editia 2011 a ESHEP


Septembrie 2011

 

1st JOINT SYMPOSIUM - 20 October 2011, Magurele (IFA Council Room), Romania.

The Symposium is dedicated to the progress of the joint projects funded under the 1st CEA-IFA Call launched in 2010, the presentation of the results obtained in the first year of implementation and the perspectives of the collaborations.
[Poster]


09 septembrie 2011

 

ESFRO Conferinta ESFRO

STRATEGIA CERCETARII DE FIZICA DIN ROMANIA - ORIZONT 2020
Marti 30 august 2011, ora 9:00, Biblioteca Academiei Romane
[mai mult]


19 iulie 2011

 

Arhivă